MP om slopade plastpåseskatten: ”Visar att SD styr”

Publicerad 2023-04-12

Enligt Sverigedemokraterna har skatten på plastpåsar varit ”oangelägenhet” som partiet stört sig på och sett som ”konstigt inslag i skattepolitiken”.

Nu reagerar Miljöpartiet på det nya beslutet.

– Det visar igen vilka som styr klimat- och miljöpolitiken, det är Sverigedemokraterna, säger Janine Alm Ericson (MP).

Den omdebatterade skatten på plastpåsar ska slopas den första januari, det har regeringen och Sverigedemokraterna enats om i förhandlingar om den kommande vårbudgeten, vilket SR Ekot var först att rapportera.

På måndag ska frågan om plastpåseskatten remitteras och landa i ett beslut om att antingen helt tas bort eller kraftig sänkas.

Varför är det viktigt för er att ta bort den här skatten?

– Vi har, liksom många andra, stört oss på den här skatten och hela tiden velat ta bort den, och nu är vi överens om underlaget, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD.

Är det inte viktigt att Sverige ändå bidrar till att minska nedskräpning i naturen och haven även dessa problem är större i andra länder?

– Jag ser inte att den här skatten bidrar till det alls. Det enda som skett är att människor i stället köper stora rullar av avfallspåsar från Kina eller andra länder. Och jag känner ingen som kastar plastpåsar i naturen, då är man ju dum, säger Oscar Sjöstedt (SD).

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD

”Visar vem som styr”

Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson, Janine Alm Ericson, om det nya beslutet:

– Vi har ju sett att den här skatten gett de resultat som den var ämnad att göra, nämligen att minska engångsplast. För oss blir det nu intressant att de var regeringen presenterar i stället för att kompensera för detta.

Hon syftar på det EU-direktiv som är satt för att minska engångsplasten och där flera länder i Europa redan vidtagit åtgärder.

Men enligt Oscar Sjöstedt (SD) finns inga planer på att lägga något sådant förslag.

– Jag tror inte att den här åtgärden behöver kompenseras, det enda som hänt här är att matkassen, där plastpåsen ju är en del, nu blir några kronor billigare så jag ser inte att den här åtgärder behöver kompenseras. Och ska det ske så är det en annan diskussion i annat forum, säger Sjöstedt.

Enligt Janine Alm Ericson är det nya beslutet ett nederlag för Liberalerna, partiet som förhandlade in skatten i januariavtalet förra mandatperioden.

– Det visar igen vilka som styr klimat- och miljöpolitiken. Det är inte Liberalerna som styr, utan Sverigedemokraterna.

Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Janine Alm Ericson.