Oenighet om Palestina – "släpper inte frågan"

Cecilia Klintö/TT

Anja Haglund/TT

Publicerad 2023-10-11

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besöker i dag ett äldreboende i Vellinge.

Tidöpartierna är splittrade om att dra tillbaka erkännandet av de palestinska områdena som en stat.

Statsminister Ulf Kristersson säger nej – men SD-ledaren Jimmie Åkesson ger inte upp.

– Vad jag vet är vi tre partier i regeringsunderlaget som vill det här. Vi kommer inte att släppa frågan lättvindigt, säger Jimmie Åkesson till TT.

– Vi kommer att fortsätta att driva den. Som jag upplever det ligger den på bordet så då får vi förhandla om det helt enkelt.

Det var 2014 som de palestinska områdena erkändes av Sverige som stat på initiativ av regeringen som då bestod av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

”Olyckligt erkännande”

Efter terrorstämplade Hamas omfattande attacker mot Israel anser SD, KD och L att regeringen ska arbeta för att dra tillbaka erkännandet.

– Det var en av de första saker jag tänkte i helgen när den här attacken påbörjades, att det är ett bra tillfälle att lyfta frågan igen om det väldigt olyckliga erkännandet som den förra regeringen drev igenom utan någon bredare förankring i riksdagen, säger Åkesson.

Men enligt statsminister Ulf Kristersson (M) är det inte aktuellt att initiera en process för att dra tillbaka erkännandet.

– Det var ett dåligt ensidigt beslut när det gjordes. Jag tror inte att det just nu skulle vara nyttigt eller bra att Sverige gång på gång fattar nya beslut i den sortens frågor, säger Kristersson.

”Behöver titta på det”

KD:s utrikespolitiske talesperson Magnus Berntsson har förståelse för att ett tillbakadragande inte kan ske lättvindigt.

– Att både erkänna och ta tillbaka ett erkännande är processer man inte ska ta lätt på, men man behöver titta på det, säger han till DN.

Att ta tillbaka erkännandet är viktigt, anser Åkesson.

– Just nu handlar det mycket om signaler. En signal är att fördöma och det har de allra flesta i Sverige gjort. Sen måste man också sätta kraft bakom ett sånt fördömande.