Demonstranter dödade i Iran

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-27

Oppositionsledarens syskonbarn dödat

En pojke beväpnad med stenar öga mot öga med regimens säkerhetsstyrkor.

Fem personer uppges ha dödats i sammandrabbningarna i Iran.

En av dem uppges vara ett syskonbarn till oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi.

Minst 300 personer har gripits, uppger CNN.

En demonstrant sparkar en man ur säkerhetsstyrkorna i tumultet på Teherans gator.

Dödsskotten följde efter två dagar av oroligheter i huvudstaden.

Sammandrabbningarna mellan oppositionsanhängare och tungt beväpnade säkerhetsstyrkor startade på lördagen.

Fyra personer uppges ha skjutits till döds av polisen, uppger Reuters och hänvisar till den reformvänliga nyhetssajten al Jaras.

Ali Mousavi, 20, syskonbarnet till oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi dödades i sammanstötningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor, uppger den reformvänliga sajten Parlemannews enligt Reuters.

Jagas med motcyklar

"Det finns en massiv närvaro av demonstranter. Deras antal växer", skrev Jaras, vars rapporter inte kan bekräftas av oberoende källor eftersom internationella medier är förbjudna att rapportera om oroligheterna.

Ett annat vittne säger att poliser på motorcyklar jagade demonstranter på Enqelab-torget.

Demonstranterna är en blandning av unga och medelålders, och många uppges vara kvinnor. Många ropar "död åt diktatorn", uppger AFP:s vittne.

Nyhetsbyrån rapporterar samtidigt att tusentals regimtrogna motdemonstranter är på väg in i centrala Teheran. Skaran samlades i mitten av Enqelab-gatan sedan oppositionsanhängarna jagats bort.

Massivt säkerhetspådrag

Magnus Wernstedt, svensk ambassadör i Iran, var under söndagen i de centrala delarna av Teheran och bevittnade oroligheterna.

– Jag såg brända motorcyklar och demonstranter som tuttar eld på sopcontainrar. På ett hus var fasaden alldeles sotig efter en brand, säger Wernstedt till TT.

Till Aftonbladet säger svenske ambassadören:

– Vid vissa stora högtider är demonstrationer tillåtna. I dag är det en av de viktigaste religionshögtiderna och därför är det flera miljoner iranier ute på gatorna.

– Detta utnyttjas av opposionen som demontrerar mot regimen.

Idag blev det sammandrabbningar mellan kravallpoliser och revolutionsgardister på ena sidan och demonstranter på den andra.

Massivt säkerhetspådrag

Det resulterade i ett massivt säkerhetspådrag.

– Polisen använder batonger och tågas. Uppenbarligen har det blivit hårda tag på vissa platser i Teheran och flera andra större städen i Iran, i närheten av olika universiter.

Han har genom media hört uppgifter om att flera personer skjutits ihjäl.

Vågar man vistas ute på stan?

– Ja, det går, men med försiktighet. Om man inte rör sig i områden med sammastötningar så är det ingen risk, säger Wernstedt.

Senare på kvällen meddelade iransk polis att fem personer dödats i sammandrabbningarna under protesterna i Teheran, uppger nyhetsbyrån Irna.

Enligt CNN har minst 300 personer gripits.

Är du i
Teheran?