Hon skrek på hjälp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-29

Bultade och slog i väggarna – men tvingades ge upp

STOCKHOLM/AMSTETTEN. Elisabeth våldtogs första gången som elvaåring.

Som tonåring försökte hon vid två tillfällen fly.

Straffet blev 24 år i Josef Fritzls källarfängelse.

Elisabeth har berättat för polisen att han började förgripa sig på henne när hon var elva år. När hon var sexton rymde hon hemifrån men hämtades hem av sin far. Två år senare försökte hon rymma igen. Då låste pappan Josef Fritzl in henne i källaren – drogad och med handfängsel.

Under några år i slutet av 90-talet hyrde en 37-årig man en liten lägenhet längst ner i huset, precis ovanför källaren. Bara någon meter under hans golv levde Elisabeth och hennes tre barn – inspärrade.

– Jag hörde barnaskrik, men tänkte att de måste komma från någon granne, säger han till en österrikisk tidning.

Trodde det var möss

Andra gånger lät det som om folk rörde sig.

– Då tänkte jag att det måste vara möss.

Josef Fritzl, 73, erkände i går att han under 30 års tid förgripit sig på sin dotter.

Han medger att han gjort henne gravid sex gånger och hållit henne och tre av barnen fängslade i sin hemliga källare. Däremot nekar han till att ha tvingat dottern till sex.

Frågan ”VARFÖR?” har han inte svarat på.

I de första förhören efter gripandet i söndags vägrade Josef Fritzl att tala med polisen. Men i går, strax före lunch, öppnade han sig och började berätta sin fasansfulla historia.

– Han har erkänt att han låst in sin dotter 1984, haft ett incestförhållande med henne och att hon fött sju av hans barn, säger polischef Franz Polzer.

Han bekräftade också det fruktansvärda: inget av de tre barnen han hållit fängslade i källaren, Kerstin, 19, Stefan, 18, och Felix, 5, hade någonsin sett dagsljus – de hade aldrig varit på andra sidan den en meter låga dörren som var enda vägen ut från källaren.

– Den första tiden ropade hon på hjälp och slog med föremål mot väggar och dörrar. Men sedan gav hon upp. Hon förstod att ingen skulle höra henne, säger polischefen Franz Polzer.

Tidigare dömd

Josef Fritzl erkände även att han 1996, då en av dottern Elisabeths nyfödda tvillingar avlidit, brände upp det döda spädbarnet i ugnen i köket. Enligt uppgifter i österrikisk media är Josef Fritzl tidigare dömd för försök till våldtäkt. Det är oklart när brottet begicks, men domen ska ha stannat vid villkorlig dom.

Polisen i Amstetten beskriver den förre ingenjören Josef Fritzl som en väldigt totalitär och manipulativ man.

Förutom de sex barnen med sin dotter Elisabeth har han sju barn med sin hustru Rosemarie.

– Men i nuläget finns inget som tyder på att han förgripit sig sexuellt på någon annan än Elisabeth, varken hennes syskon eller barn, säger Franz Polzer.

De tre källarbarnen och Elisabeth vårdas nu på Amstettens sjukhus. Nittonåriga Kerstin ligger i koma. Enligt läkare pendlar hon mellan liv och död.

Det värsta han sett

De fysiska skadorna för de övriga barnen och Elisabeth uppges inte vara livshotande. Hur allvarliga deras psykiska men är vet läkarna ännu inte. Men de säger att de kommer vara i behov av terapi en lång tid framöver.

Chefen för säkerhetspolisen i regionen, Franz Prucher, var nere i källaren i går:

– Jag har arbetat som kriminalpolis i 33 år. Men aldrig sett något så fruktansvärt.

Följ ämnen i artikeln