Bhuttos hus omringades – försökte ta sig ut

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-09

Pakistans tidigare premiärminister placerades i husarrest

Bara timmar innan det utlovade demonstrationståget placerades Pakistans tidigare premiärminister Benazir Bhutto i husrarrest.

Bhutto försökte ta sig förbi de väpnade polisstyrkorna som omgav hennes hus, utan att lyckas.

Husarresten för demokratisymbolen hävdes senare under kvällen, uppgav inrikesministeriet enligt AFP.

Ett dussintal beväpnade män omringade Pakistans tidigare premiärminister Benazir Bhuttos hus i Islamabad under fredagen.

– Det är en tillfällig åtgärd och görs för att hindra henne gå till mötet, förklarade järnvägsministern Sheikh Rashid Ahmed tidigare som en bekräftelse på husarresten.

Ahmed är den minister i Pakistan som anses stå president Musharraf närmast.

”Nu söker vi efter en annan väg”

Bhutto försökte ta sig förbi poliserna, utan att lyckas. Hon tog sig förbi de första poliserna, men stoppades sedan vid en andra säkerhetsring.

– Polisen tvingade henne att vända om, och vi söker nu efter en annan väg, sade Bhuttos taleskvinna Nahid Khan till AFP.

– Flytta på er, vi är era systrar. Min far offrade sitt liv för er och den här nationen, vädjade den forna premiärministern till poliserna via megafon.

Protestmötet, som ska hållas utanför huvudstaden Islamabad, är det första som väntas efter det att regimen införde undantagstillstånd tidigare i veckan.

CNN och BBC stoppade – igen

En AFP-korrespondent såg en domare kliva in i hennes hus i Islamabad, uppenbarligen med arresteringsordern. Samtidigt spärrade dussintals poliser av gatan utanför.

Enligt Reuters spärrade poliser även av en park i Rawalpindi där Bhutto skulle hålla sitt protestmöte på fredagen.

Samtidigt kommer uppgifter om att de internationella nyhetskanalerna CNN och BBC återigen har stoppats i Pakistan.

Myndigheterna stoppade alla icke-statliga tv-kanaler från att sända i samband med att undantagstillståndet infördes förra helgen. Sedan president Musharraf i torsdags meddelat att parlamentsval ska hållas i februari tilläts CNN och BBC på nytt, bara för att tystna igen efter rapporterna om Bhuttos husarrest.

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån AP att minst fyra personer har dödats i en attack mot en ministern Amir Muqam. Attacken ska ha skett i Peshawar i nordvästra Pakistan. Ministern klarade sig utan skador.

– Det var en självmordsattack men ministern är i säkerhet, säger polischef Tahir Khan.

Han berättar för nyhetsbyrån AP att självmordsbombaren kom till fots och sprängde sig själv innanför porten till ministerns hus när säkerhetspersonalen försökte stoppa mannen.