Nobelpriset

Årets Nobelpris i kemi går till trio

Av: 

Ebba Thornéus

TT

NYHETER

Nobelpriset i kemi 2018 går till Frances H. Arnold, George P. Smith och Sir Gregory P. Winter meddelade Kungliga Vetenskapsakademien på onsdagen.

De tre pristagarna har enligt motiveringen tagit kontroll över evolutionen och nyttjat den för ändamål som gör stor nytta för mänskligheten.

Den ena halvan av årets kemipris tilldelas Frances H. Arnold för riktad evolution av enzymer.

Frances H. Arnold

Foto: REUTERS

1993 genomförde hon den första riktade evolutionen av enzymer (proteiner som katalyserar kemiska reaktioner). Sedan dess har hon slipat fram de metoder som numera används rutinmässigt för att utveckla nya katalysatorer.

Arnolds enzymer nyttjas bland annat för en mer miljövänlig tillverkning av kemiska substanser, som läkemedel, och för att framställa förnybara bränslen för en grönare transportsektor.

Frances H. Arnold är den femte kvinnan att få Nobelpriset i kemi.

Kan ta fram nya protein

Den andra halvan delas mellan George P. Smith och Sir Gregory P. Winter för så kallad fagdisplay av peptider och antikroppar.

George P. Smith och Sir Gregory P. Winter

Foto: Jonas Ekströmer/TT

År 1985 utvecklade George Smith en elegant metod som kallas för fagdisplay, där bakteriofager – virus som infekterar bakterier – kan utnyttjas för att ta fram nya proteiner. Gregory Winter använde fagdisplay för riktad evolution av antikroppar, med målet att framställa nya läkemedel.

Det första, adalimumab, godkändes 2002 och används mot ledgångsreumatism, psoriasis och inflammatoriska tarmsjukdomar. Fagdisplay har sedan dess gett antikroppar som kan neutralisera gifter, motverka autoimmuna sjukdomar och bota spridd cancer.

Har bemästrat evolutionens kraft

Enligt Vetenskapsakademien har de tre pristagarna på sätt och vis bemästrat evolutionens kraft då de nyttjat den för ändamål som gör stor nytta för mänskligheten då den löser kemiska problem.

Vidare lyder motiveringen från juryn följande:

”Nobelpristagare i kemi har tagit kontroll över evolutionen och nyttjat den för ändamål som gör största nytta för mänskligheten. Enzymer framtagna genom riktad evolution används för att tillverka allt från biobränslen till läkemedel. Antikroppar utvecklade med en metod kallad fagdisplay, motverkar autoimmuna sjukdomar och kan i vissa fall bota spridd cancer.”

Prissumman är på nio miljoner svenska kronor, där Frances Arnold får hälften, och de andra två delar på andra halvan.

På torsdagen skulle traditionsenligt årets Nobelpristagare i litteratur tillkännages, men i år delas som bekant inget litteraturpriset ut.

På fredag meddelas däremot året fredspris.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.

Foto: Anders Wiklund/ TT NYHETSBYRÅN
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Nobelpriset

LÄS VIDARE

Nobelpristagare skeptisk till sitt pris

ÄMNEN I ARTIKELN

Nobelpriset

Kemi

Kungliga Vetenskapsakademien

AB Voice