”Tvångsomhänderta gravida som snusar”

Publicerad 2015-11-28

Gravida kvinnor som snusar eller röker ska kunna tvångsomhändertas.

Det föreslår SD-politikern Louise Erixon i en ny motion.

– Mitt förslag är inte att alla gravida som brukar tobak ska omhändertas men verktygen till det ska finnas, säger Louise Erixon.

Gravida kvinnor som missbrukar tobak, alkohol och narkotiska preparat ska kunna tvångsomhändertas, enligt en ny motion skriven av SD-politikern Louise Erixon.

Motionen tas upp under Sverigedemokraternas landsdagar i Lund i helgen.

– Jag ser min motion som en naturlig förlängning av den principiella ståndpunkten att ofödda barn också ska få vara brottsoffer, säger Erixon.

”Ett bra förslag”

Motionen är inspirerad av grannlandet Norge.

– Där har man en liknande lagstiftning men man har inte tvångsomhändertagit några andra än tunga narkomaner. Däremot sänder det ut signaler till de som också missbrukar alkohol och tobak och därför tycker jag att det är ett bra förslag, säger Louise Erixon, som sitter i styrelsen för SD i Sölvesborg och som är förlovad med partiledaren Jimmie Åkesson.

Exakt var gränsen för ett omhändertagande ska gå vill Louise Erixon inte uttala sig om.

– Mitt förslag är inte att alla gravida som brukar tobak ska omhändertas men verktygen till det ska finnas. Den exakta utformingen av en lagstiftning behöver utredas. Det kan inte jag bedöma utan det måste göras av experter, säger hon.

Partistyrelsen inte övertygad

Motionen kommer att tas upp under helgen men partistyrelsen har redan lämnat ett yttrande där man föreslår att motionen ska avslås.

”Partistyrelsen anser sammanfattningsvis inte att det finns stöd i argumentationen att tvångsåtgärder skulle vara en effektiv eller lämplig åtgärd”, skriver man i sitt yttrande.

Trots yttrandet är Louise Erixon hoppfull.

– Jag hoppas få bifall, säger hon.

Följ ämnen i artikeln