Mördade ung kvinna – nu sänks straffet

Publicerad 2015-11-13

28-åringen knivmördade en 20-årig kvinna som han var bekant med i Jönköping i maj.

I tingsrätten dömdes han till livstids fängelse – i dag kom hovrättens dom i målet.

Där sänktes straffet till fängelse i 16 år.

Polisen larmades till bostadsområdet Rosenlund i Jönköping en eftermiddag i slutet av maj. Grannar hade då ringt in om ett pågående bråk och i en lägenhet hittades den unga kvinnan så svårt skadad att hon senare dog av sina skador. Men när polisen försökte ta sig in i lägenheten försökte mannen fly.

Inga förmildrande omständigheter

Via balkongen hoppade han till en annan balkong bredvid – iklädd bara kalsonger.

Mannen kunde senare gripas misstänkt för brottet och åtalades i somras.

I tingsrätten dömdes han för mord till livstids fängelse, men domen överklagades eftersom 28-åringen ansåg att han skulle dömas för dråp och inte mord.

Hovrätten är i det fallet dock enig med tingsrätten.

I domen, som kom i dag, slår man fast att mannen ska fällas för mord, eftersom man inte anser att det finns några förmildrande omständigheter.

”Ganska kortvarigt angrepp”

Men till skillnad från tingsrätten menar hovrätten dock att påföljden inte ska vara livstids fängelse, utan ger 28-åringen ett tidsbestämt straff på 16 års fängelse.

I det här fallet har det varit fråga om ett ganska kortvarigt men våldsamt angrepp med kniv från mannens sida. Kvinnan har avlidit inom några minuter från det att hon tillfogats det dödande knivhugget i hjärtat”, skriver Göta hovrätt i ett pressmeddelande.

– Mord är det allvarligaste brottet mot liv och hälsa och präglas alltid av hänsynslöshet. Hovrätten har kommit fram till att omständigheterna i det här fallet inte framstår som mer försvårande än vad som följer av brottstypen i sig, och därför ska mannen dömas till ett tidsbestämt straff, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt i det.

Följ ämnen i artikeln