Ny hajattack - myndigheterna varnar inför fjärde juli

Publicerad 2015-07-04

Ännu en man har attackerats av en haj i North Carolina, USA.

Det är den tredje attacken på en vecka i samma område.

Nu varnar USA:s myndigheter för att fira nationaldagen på stranden.

Senast i onsdags var en 68-årig man ute och simmade med sin vuxna son när han plötsligt drogs under vattnet av en haj. Han fick bett på sin bröstkorg, höft, ben och händer, men trots det lyckades han simma till stranden där han fick hjälp. Detta var den tredje attacken i North Carolinas kust den senaste veckan.

Nu varnar myndigheterna att det kan bli fler.

– Jag kan nästan garantera att det blir en eller två attacker i helgen, säger George Burgess, chef för Shark Attack File till USA today.

Anledningen är firandet av den fjärde juli, som är USA:s nationaldag, då människor vanligtvis flockas på stränderna.

Välj poolen istället

Bara i år har sju personer blivit attackerade av hajar i staten North Carolina. Vanligtvis brukar en eller två hajattacker ske varje år.

Det har fått räddningstjänsten att agera, nu kallar de in extra personal och fler ambulanser inför firandet i morgon. Men på sajten Abcnews och sociala medier kan man också läsa om tips på vad man ska göra om hajen lurar i vattnet.

"Var lugn, ha en plan och att veta hur man gör första hjälpen" är några tips. Andra är att slå tillbaka - bäst är det att slå snabbt och mycket.

– Det gäller att inte få panik, säger överlevnadsexperten Terri Shappert till sajten.

På Twitter finns tips som: "välj poolen istället för stranden".

De som råkat mest illa ut i hajattackerna är en 12 årig flicka och en 16 årig pojke som attackerades på samma strand inom två timmars tid. Båda tvingades att amputera en arm. Även en 17-årig pojke och en 8-årig pojke har attackerats.

Följ ämnen i artikeln