Här bombas sjukhuset – barnläkaren dör

Uppdaterad 2016-08-05 | Publicerad 2016-05-02

Mohammed Wassim Maaz var en av Aleppos sista barnläkare.

Beslutet att stanna kvar i staden för att rädda andras liv kostade honom hans eget – Maaz och ytterligare 26 personer dödades när syriskt stridsflyg bombade ett sjukhus.

– Attacken är samvetslös, säger USA:s utrikesminister John Kerry.

När Al-Quds-sjukhuset i Aleppo bombades av syriskt stridsflyg i onsdags dödades stadens främsta barnläkare Mohammed Wassim Maaz och ytterligare 26 anställda och patienter, skriver kollegan Dr Hatem i ett inlägg på Facebook.

”Han brukade jobba på barnsjukhuset på dagarna och sedan åka till Al-Quds-sjukhuset för att jobba med akutsjukvården på nätterna. […] Han var vänlig, snäll och brukade skoja med hela personalen. Han var den mest älskvärda läkaren på vårt sjukhus.”

När hans familj flydde till Turkiet blev Mohammed Wassim Maaz kvar i Syrien.

”Dr Maaz stannade i Aleppo, världens farligaste stad, på grund av tillgivenheten till sina patienter.”

Klassas som krigsbrott

The Guardian skriver att den senaste attacken ingår i ett större mönster av regimanfall på syriska sjukhus. Anfall mot sjukhus strider mot Genèvekonventionen och klassas som krigsbrott och attackerna i i Aleppo har tidigare fördömts av FN och Röda Korset. Under måndagen sällade sig även John Kerry till kritikerna som förkastar flyganfallen.

– Attacken på sjukhuset är samvetslös, säger den amerikanske utrikesministern inför ett möte i Genève enligt Reuters.

Utöver Kerry deltar bland andra FN-sändebudet Staffan de Mistura och utrikesministrarna för Saudiarabien och Jordanien i mötet. Enligt Kerry närmar sig parterna ett samförstånd kring frågan om ett förnyat vapenstillestånd i Syrien. Det skulle i så fall inkludera Aleppo, där omkring 250 människor uppges ha dödats under flyganfall och beskjutning de senaste tio dagarna. Under måndagsmorgonen genomfördes dock ytterligare flygbombningar av Aleppo, uppger nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats.

– Vi närmar oss ett samförstånd, men vi har en del kvar att göra, och det är därför vi är här, säger Kerry enligt nyhetsbyrån Reuters.

”70–80 läkare kvar”

USA:s regering hoppas att Ryssland ska sätta press på den syriska regimen för att få stopp på flygbombningarna av Aleppo. Under tisdagen åker FN-sändebudet Staffan de Mistura till Moskva för att träffa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, uppger det ryska utrikesdepartementet.

Ryssland och den syriska regimen hävdar enligt BBC att den senaste veckans bombräder riktats mot jihadistgruppen Nusrafronten.

Miskilda Zancada, chef för Läkare utan gränsers Syrieninsats, säger till AFP att 95 procent av läkarna i Aleppos oppositionskontrollerade områden, där det bor omkring 250 000 människor, har flytt eller dödats. Nu återstår bara mellan 70 och 80 läkare.

– Folket som bli kvar i Aleppo är de mest sårbara, säger Miskilda Zancada.