Experten: Därför super ungdomar mindre

Uppdaterad 2016-05-04 | Publicerad 2016-04-29

Förlängd barndom och internet - två av orsakerna

Ett medvetnare hälsotänk, sociala medier och en förlängd barndom - det är några av förklaringarna bakom svenska tonåringars nykterhetstrend.

– Alkohol- och rökdebuten sker senare i dag än tidigare och det innebär stora hälsovinster för framtiden, säger Clara Henriksson, utredare på CAN, Centralförbundet för alkohol - och narkotikaupplysning.

Clara Henriksson, utredare på Centralförbundet för alkohol - och narkotikaupplysning.

Något entydigt svar på varför dagens ungdomar lever sundare än tidigare generationer finns inte. Flera faktorer spelar in:

– Internet är en viktig förklaring. Tidigare var tonåringar hänvisade till att umgås med de som bodde i samma område, nu söker man själv upp sitt umgänge på nätet och kan välja bort umgängen som röker eller dricker.

Fler växer upp med nyktra föräldrar

En annan positiv konsekvens av sociala medier anses vara att medvetenheten kring en hälsosammare livsstil fått fäste och sprids bland ungdomar.

– Dessutom har vi fler barn med invandrarbakgrund i Sverige än tidigare. Många av dem har inte vuxit upp med föräldrar som dricker alkohol. Det kan också ha haft en positiv effekt, säger Clara Henriksson och fortsätter:

– Vi ser också att de som växer upp nu har det tuffare än tidigare generationer. De har svårare att få jobb och flytta hemifrån, på så sätt bli barndomen förlängd, vilket i sin tur innebär att många alkoholdebuterar senare. Tidigare generationer hade det enklare och var mindre upplysta, man kan anta att attityden kring rökning och alkohol då var mer lättsam.

Följ ämnen i artikeln