Allt fler ungdomar skippar spriten: Det känns ofräscht

Uppdaterad 2016-05-24 | Publicerad 2016-04-29

Ungas supande har halverats sedan 90-talet

Alice Häggqvist, 20, och Lykke Logg, 18, kommer inte att festa på valborg. Precis som allt fler svenska ungdomar har de valt att leva nyktert.

Nyktert, städat och rökfritt på vårens fester?

Japp, nu väljer allt fler svenska ungdomar att skippa supandet.

– Att dricka och röka känns bara ofräscht och omodernt, säger Lykke Logg, 18.

Nyktert är hippt. Det visar siffror från Centralförbundet för alkohol - och narkotikaupplysning, (CAN), som undersöker svenska ungdomars dryckesvanor, varje år – sedan 1971.

Trenden är tydlig – våra tonåringar dricker allt mindre och allt mer sällan. Bland niondeklassare har antalet som dricker alkohol halverats sedan 90-talet och bland gymnasieeleverna har konsumtionen sjunkit med nästan 50 procent på 10 år. Samtidigt sjunker även användningen av tobak kraftigt.

”Det gav mig ingenting”

Nykteristerna Lykke Logg, 18 och Alice Häggqvist, 20, tror att trenden hänger ihop med att dagens ungdomar har ett mer medvetet hälsotänk än tidigare generationer.

– Många är noga med att ta hand om sig själva, att träna och äta rätt. Och då går det inte att röka och vara full varje helg, säger Alice, som slutade dricka för två år sedan.

– Jag kom fram till att det inte gav mig någonting. Att vara bakis en hel dag känns dessutom som slöseri med tid.

Grupptrycket – största problemet

Lykke som aldrig testat alkohol märker att många är nyfikna på hennes beslut att leva nyktert.

– Men för mig har det aldrig varit en grej. Jag har aldrig känt mig lockad att prova. Jag kan gå på fest och ha roligt ändå.

Bland hennes vänner finns det en del som inte dricker – och andra som funderar på att sluta.

– Det största problemet i dag är inte viljan att avstå. Däremot kan det vara svårt för många unga att stå emot grupptrycket eftersom normen fortfarande är att man ska dricka.

Alice säger att majoriteten av hennes vänner antingen avstår alkohol helt eller dricker måttligt.

– Jag har vänner som tar ett glas vin eller två på en fest men det är egentligen aldrig något supande, så som jag kan tänka mig att det var tidigare.

Tradition att supa på valborg

Men trots att det svenska ungdomssupandet är nere på en historiskt låg nivå anses valborg fortfarande vara en viktig festkväll. För många är det också då som alkoholdebuten sker. Samtidigt skulle 64 procent av alla 16 åringar tacka nej till alkohol om de inte blev bjudna av någon de känner mycket väl.

– Problemet med exempelvis valborg är att det är tradition att dricka då, därför har många unga svårt att stå emot, och försätter sig i utsatta situationer, säger Lykke, som planerar att gå ut och äta middag med några kompisar – och sen gå hem.

– Att gå på fest där folk bara står och "brölar" efter ett visst klockslag ger mig ingenting, säger hon.

Följ ämnen i artikeln