Siktar på att bli världens första soldrivna nation

Publicerad 2015-11-26

Andelen förnyelsebar energi ökar över hela världen

De globala utsläppen av koldioxid ökar fortfarande snabbt och stadigt.

Men omställningen har börjat.

– Ungefär hälften av världens satsningar bestod förra året av förnyelsebar energi. Det säger en hel del, säger Lena Neij, expert på hållbar utveckling.

Kina släpper ut mer koldioxid än något annat land. Kolkraften är helt avgörande för landets ekonomi.

Men det är inte hela sanningen. För Kina är samtidigt världsledande på grön energi. Här installeras mer solceller än någon annan stans på planeten.

– Kina gör en fantastisk insats rent investeringsmässigt, säger Lena Neij, professor på internationella miljöinstitutet i Lund.

– Det de gör bidrar till att få ner priset och öka kunskapen om hur tekniken ska användas på ett så effektivt sätt som möjligt.

Kostar en hundradel

Kinas massproduktion av solpaneler har fått priserna att falla dramatiskt. Idag kostar en anläggning en hundradel av vad den gjorde för 35 år sedan.

– Solenergi är numera ett otroligt kostnadseffektivt och attraktivt alternativ, säger Lena Neij.

Det har satt fart på utvecklingen i många utvecklingsländer, som till skillnad från de redan industrialiserade länderna i norr i många fall kan hoppa över kol och olja och istället bygga upp landet på hållbara energikällor.

Det finns många exempel:

Bangladesh siktar på att bli världens första soldrivna nation. 17 miljoner människor får redan sin elektricitet från solceller. Till 2021 ska varje hushåll i landet vara utrustat med solceller.

Omställningen lyfter landet

För ett land där många fortfarande saknar el innebär det inte bara en energiomställning – det är samtidigt ett jättekliv framåt utvecklingsmässigt.

– Den här tekniken gör det möjligt att nå ut till områden som inte haft el tidigare. Det finns många positiva aspekter av ett sådant framsteg. I och med att de får belysning kan exempelvis barnen börja läsa läxor på kvällarna, vilket på sikt öppnar för högre studier, säger Lena Neij.

Samma sak gäller Indien, som numera har en särskild minister som enbart sysslar med förnyelsebar energi.

Utöver alla små solcellsanläggningar som byggts utanför mindre samhällen på den indiska landsbygden planeras även 25 gigantiska solparker som var och en ska kunna generera lika mycket energi som normalstor svensk kärnkraftsreaktor. 

Blir snabbt lönsam

Även de rika länderna i norr satsar på grön el.

I de här sammanhangen brukar Tyskland framhållas som ett föregångsland. Redan 2020 ska kärnkraften vara avvecklad och till 2050 ska hela 80 procent av landets energi komma från förnyelsebara energikällor.

För ett energislukande land som Tyskland handlar det naturligtvis om enorma investeringar. Men att göra sig kvitt beroende av fossila bränslen innebär på sikt stora besparingar. Redan 2032 beräknas den tyska omställningen vara en vinstaffär.

Även i det extremt oljeberoende USA ökar intresset för grön el. I år har fler solpaneler än någonsin installerats. I år utgör de 40 procent av landets energiinvesteringar. Den sammanlagda solkraften i landet klarar nu att försörja fem miljoner hushåll med elektricitet.

– Det händer väldigt mycket just nu. Det sker stora framsteg inom sol- och vindenergitekniken, både när det gäller investeringar och teknikutvckling. Jag tror absolut att det här är vägen framåt, säger Lena Neij.

Klarar vi tvågradersmålet?

– Ja, det tror jag. Jag hoppas det.

Världen står i
brand
Över sju miljoner hotas av
svält
Grönland blev
gråland
Kalifornien
sjunker

Följ ämnen i artikeln