Så maxar du din rulltrappsträning

Uppdaterad 2015-02-25 | Publicerad 2015-02-24

Stoppet i Stockholms rulltrappor har väckt irritation bland tunnelbaneresenärerna.

Men den extra motionen kan göra mirakel för din hälsa.

– Konditionen blir bättre och vi får bättre syreupptagningsförmåga när vi går i trappor. Vi tränar ben, höfter, fötter men också magen och ryggen. Hela kroppen egentligen, säger Åsa Hornhammar, personlig tränare.

1 075 000 personer reser med Stockholms tunnelbana varje dag. Sedan en vecka tillbaka tvingas tiotusentals resenärer ta sig upp för rulltrapporna för egen maskin.

Vid Östermalmstorg, med 33 000 resenärer per dag, innebär det 6 600 000 extra trappkliv om dagen.

– Det är jobbigt, om man har dålig kondition som jag, säger Sandra Andersson.

”Bra träning för rumpan”

Men nu vaknar träningsentusiasterna – och hyllar SL:s teknikstrul.

– Konditionen blir bättre och vi får bättre syreupptagningsförmåga när vi går i trappor. Vi tränar ben, höfter, fötter men också magen och ryggen. Hela kroppen egentligen, säger Åsa Hornhammar.

För den som vill maxa sin rulltrappsträning finns flera metoder.

– Spänn magen, dra in naveln mot ryggraden och håll ryggen rak. Du bör också försöka lyfta knäna aktivt. Ett annat sätt är att hoppa jämfota. Det är bra träning för rumpan, säger Åsa Hornhammar.

Fem tunnelbaneturer per dag kan resultera i tusentals brända kalorier.

– Om du springer upp och ner tio gånger har du bränt 300 kalorier. Kombinerat med 30 minuters vardagsmotion om dagen kan du komma upp i 2 000 kalorier.

Det är viktigt att inte springa i rulltrappor när det är trångt och mycket folk.

”Förvånansvärt positiv återkoppling”

Det är fortfarande oklart hur länge rulltrapporna ska stå stilla. Under tiden finns extra stolar och bänkar på plats vid flera tunnelbanestationer.

– Vi har fått förvånansvärt positiv återkoppling från resenärerna. Det finns en förståelse för att SL fattade beslut om avstängning efter den olycka som skedde och vi har extra personal på plats som hjälper till och ser till att de som behöver får tillgång till hiss. Vi delar också ut vatten på vissa stationer, till exempel Östermalmstorg och T-Centralen, så att folk ska få möjlighet att återhämta sig, säger Åsa Elm, kommunikationschef på MTR.