Utländskt flyg över Gotland

Uppdaterad 2014-07-31 | Publicerad 2014-07-30

Svenskt luftrum kränkt av militärflyg

Här visas flygfarkostens rutt den 18 juli.

Minst ett utländskt militärt flygplan flög över Gotland den 18 juli i år.

Därmed kränkte man svenskt luftrum under en knapp kvart.

Men försvarets incidentberedskap sattes aldrig in.

Klockan 19.12.28 den 18 juli i år kränktes svenskt luftrum av minst ett militärt flygplan från ett främmande land. Det framgår av en delvis maskad och hemligstämplad incidentrapport som nyhetsbyrån Siren har fått tag på.

Statsluftfartygen – som de militära flygplanen kallas för i rapporten – flög in över Sverige österifrån. Exakt var planet eller planen utgått ifrån framgår inte, men enligt en karta som finns bifogad i rapporten ser rutten ut att ha utgått från Baltikum.

Ansökte om tillstånd

Enligt rapporten hade det aktuella statsluftsfartyget begärt tillstånd för att flyga över Visby, Jönköping och sedan söderut över landet. I rapporten står det att personal ombord statsluftfartyget hänvisade till ett aktuellt årstillstånd för passage. Men den svenska militära flygledningen sa nej till begäran då det var fel flygplanstyp och inte fanns någon förhandsanmälan.

Då flög statsluftsfartyget i stället in över svenskt luftrum över Gotland och passerade senare även havsbandet utanför Ölands östsida. Sen vek det av söderut.

– Det är ett brott mot tillträdesförordningen och det ser vi förstås allvarligt på, Gabor Nagy, taktisk chef för Flygvapnet till P4 Kalmar.

Inga svenska plan

Totalt flög man 21 mil i svenskt luftrum under en sammanlagd tidsperiod på nästan 15 minuter enligt rapporten. Inga svenska stridsflygplan gick dock upp för att möta inkräktarna.

– Vi hade förhoppningen att det skulle räcka med verbal kommunikation och det gjorde det också, säger Gabor Nagy till P4 Kalmar.

Aftonbladet har sökt Försvarsmakten för en kommentar.