Nya klimatlarm – men bryr sig beslutsfattarna?

Kristin Groth/TT

Publicerad 2021-08-08

En omplåstrad jordglob vid en klimatdemonstration i Paris tidigare i sommar. Arkivbild.

På måndag presenteras ännu en alarmerande rapport om de pågående klimatförändringarna. Men påverkas verkligen beslutsfattarna av det allt tydligare budskapet?

– Hade vi fullt tagit till oss budskapen så hade vi ju som världssamfund agerat mer, säger Pelle Boberg, klimatanalytiker vid Naturvårdsverket.

Rapporter kring klimatförändringar dyker upp med jämna mellanrum och tillsammans är de pusselbitar som kan ge en allt bättre bild av klimatsituationen.

Den kommande rapporten från FN:s klimatpanel (IPCC) ska ge en överblick över hur kunskapsläget ser ut i dag. Sammanställningen baseras på tusentals vetenskapligt granskade artiklar och ger oss en mängd information, säger Pelle Boberg, klimatanalytiker vid Naturvårdsverket.

– Klimatvetenskapen är otroligt komplicerad. Det är ett område som spänner över meteorologi, glaciologi, hydrologi, oceanografi, ekologi och annat, och eftersom klimatsystemet är så komplext är det otroligt värdefullt att få sådana här genomgångar av helheten.

Mer lättillgänglig text

För att IPCC:s rapport ska kunna få någon konkret verkan kokas den många hundratals sidor långa texten även ned till en betydligt kortare sammanfattning som ska vara lättare att ta till sig.

– Den är till för våra beslutsfattare som har något att säga till om när det gäller hur världen förhåller sig till det här. Så det blir ett underlag för beslutsfattare, men även för alla människor på jorden som är intresserade av klimatfrågan och som vill veta mer, säger Pelle Boberg.

Nya forskningsrön brukar kunna få genomslag och påverka de som bestämmer, men i olika grad.

– Hade de haft full effekt så hade knappast världens utsläpp fortsatt att öka som de har gjort.

Global uppvärmning

Rapporterna från IPCC är betydande och brukar få stort genomslag, säger Pelle Boberg. Som exempel nämner han IPCC:s specialrapport hösten 2018 om de allvarliga följder som väntas över 1,5 graders global uppvärmning. Rapporten visade att konsekvenserna av klimatförändringarna blir betydligt värre om vi når upp till två graders global uppvärmning jämfört med 1,5.

Han poängterar att IPCC i sin rapport inte föreslår något eller har några åsikter om hur samhället ska agera.

– IPCC är policyrelevanta men inte policyföreskrivande. De ger inga råd, utan de serverar vetenskaplig information men har varit alltmer tydliga med allvaret, då vetenskapen har blivit mer och mer robust och tydlig, och då klimatets uppvärmning och alltmer påtagliga förändringar har fortskridit allt mer. Vi har ju fått en allt bättre och tydligare grund för att agera.

Digert material

Rapporten är omfattande och refererar till runt 14 000 vetenskapliga artiklar, ett digert material som de flesta kanske inte kommer att sätta sig in i. Då kan en sådan här sammanfattande rapport bli som en kunskapsbank i det komplicerade ämnet.

Den senaste stora kunskapsutvärderingsrapporten från IPCC kom 2013/2014. Sedan dess har mycket hänt både när det gäller själva klimatförändringarna och när det gäller kunskapen kring dem.

– Det har publicerats enormt mycket forskning under de sju-åtta år som har gått sedan dess, så det här är en guldgruva av kunskap som kommer, säger Pelle Boberg.

Följ ämnen i artikeln