Levande ljus inte största brandrisken

Publicerad 2021-11-28

Första advent. Men glöm inte att släcka ljuset. Arkivbild.

Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärt emot vad många tror är det inte levande ljus som orsakar de flesta bränderna.

Varje år larmas om tusentals bränder i bostäder. Den mest hektiska tiden är julmånaden december och årets första månad, januari. Men det är inte de levande ljusen som ligger bakom de flesta utryckningar utan boven är – precis som under resten av året – spisen.

Enligt tidigare publicerad statistik från både SOS Alarm och Brandskyddsföreningen startar den allra största delen av bränderna i köket, närmare bestämt i fläkten.

Ofta är det långkok som glöms bort, som julskinkan eller knäcken.

Spridning till fläkten

Mats Björs, generalsekreterare för Brandskyddsföreningen, beskriver vad som brukar gå snett i julstöket.

– Oftast är det att man glömmer något i kastrullen när det har kokat klart och sedan börjar det brinna i kastrullen. Det är väldigt viktigt att man har en ”spisvakt” som gör att att spisen stänger av ett tag. Annars måste man vara väldigt noga med att komma ihåg att stänga av spisen.

Lågor från spisen riskerar att få spridning till fläkten, vilket kan få stora konsekvenser.

– Fläkten finns det ofta mycket fett i, där kan det börja brinna snabbt och det kan sprida sig till ventilationskanalerna och får en brand i huset.

Brandvarnare viktigt

Mats Björs tipsar om att rengöra fläkten och att se till att inte ha för mycket saker nära spisen.

Andra tips för att undvika en brand till jul är att se till att skorstenen är rensad, att inte lämna ljusen utan uppsikt och att brandvarnaren fungerar.

– Brandvarnare är en otroligt enkel och billig livlina som kan skilja en incident från en katastrof. Med en tidig varning hinner man sätta sig i säkerhet eller kanske till och med släcka branden, avslutar Mats Björs.