Du. Det här var rent fantastiskt.

Marie Nilsson Lind berättar om systern i Sommar i P1

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Varje sommar finns ett program du inte vill missa, ett som skakar liv i långköraren, ett som får dig att fnissa och snörvla och messa din familj.

Marie Nilsson Lind.

Du.

Det här var rent fantastiskt.

Marie Nilsson Lind sommarpratar i Sommar i P1 om sin syster Josefin Nilsson
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Marie Nilsson Lind sommarpratar i Sommar i P1 om sin syster Josefin Nilsson

Jag måste medge att Marie Nilsson Linds storhet hade gått mig förbi. Jag hade hört hennes kompositioner, gillat dem, men visste inte vilken spänst hon hade i sitt berättande.

Jag är överkörd nu. Tom på tankar, full av tankar.

Det här är ingen reprisering av SVT-dokumentären om Josefin Nilsson. Systerns död är närvarande, en klangbotten, hon uttalar ordet självmord fast det länge har burit emot. Marie beskriver sorgen så att den bränner, med konkreta detaljer, med frågor rakt ut i luften: ville du att jag skulle hitta dig innan allt var över?

Men allt är inte Josefin. Här finns beskrivningar av en halvblind fiskare där Nilsson Lind låter som en gotländsk Torgny Lindgren. Hon ger utrymme åt sin pappa, jordbrukare och ordbrukare, som har parkinson och 9750 kronor i pension. Och hudlöst bjuder hon in till sina egna elchocksbehandlingar, de verkningslösa ingreppen, som hon ordinerades mot sina psykiska problem.

– Från att ha dansat mig igenom Sverige tillhörde jag nu de psykiskt ohälsosamma som kommer släpande, ett steg i taget, med själen i rullstol framför sig, som vill ta sig över backen, upp till avdelning fem på Sankt Görans psyke, säger hon.

Efter att jag hade kritiserat ett par sommarprat vände sig läsare till mig med befogade frågor om jag drack pressade citroner och ättika till frukost. Jag hade inget bra svar. Varför så sur?

Men ska det gå att berömma program måste det ske utifrån någon sorts nivåer, då inte alla möter samma lovord. Basketspelaren Amanda Zahui var exempelvis klart mer lyssningsvärd än en kock och en arkitekt. Berättarproffsen Jonas Hassen Khemiri och Stina Wollter var ännu bättre.

Och överst finns en himmelsk nivå. En där varje ord glöder. En där du inte fattar vad de andra håller på med, vad du håller på med, vad du just varit med om.

På den nivån finns i sommar hittills bara Marie Nilsson Lind.Skrytkvot:
Skvallervärde:
Känslostyrka:

Humornivå:
Åh fan-faktor:

 


Första meningen: Jag är rädd för att jag vet att ni är många som lyssnar nu.
Sista meningen: Tiden är slut och jag måste spela Clarence i Jungleland, du vet, det kommer snart, det där vi spelade lufttrumma i kajen, nu, nu kommer det.

 


Tre typiska låtval:

Soli gynnar Hällä - Josefin Nilsson

Elektricitetsvisan - Tage Danielsson & Gunnar Svensson

Leva Livet - Josefin och Marie Nilsson

Publicerad:

LÄS VIDARE