SD-sfärens tankesmedja mobiliserar – beskyller vänstern för antisemitism

Publicerad 2024-03-25

Mötet hölls i anrika Sjöfartshuset i Stockholm.

Sverigedemokraterna förväntar sig en smutsig EU-valrörelse.

Aftonbladet var med när den SD-ledda tankesmedjan Oikos presenterade ny ammunition för högern att använda mot Socialdemokraterna.

Den här gången handlar det om antisemitism.

En regnig kväll i mars samlas ett drygt femtiotal personer i Strömsalongen längst upp i Sjöfartshuset i Gamla stan i Stockholm, byggår: 1670.

I salongen befinner sig mestadels män i olika åldrar. Välsydda tweedkavajer, beiga chinos, en och annan tredelad kostym skymtas.

Besökarna välkomnas med ett glas cava och kanapéer med skagenröra.

I vanliga fall håller Neptuniorden till här. Ordenssällskapet har anor från början av 1800-talet och konungen Carl XVI Gustaf är dess höge beskyddare.

Men den här kvällen gästas lokalen av en annan rörelse.

Mattias Karlsson på Sverigedemokraternas landsdagar tidigare i höstas.

Rapport om antisemitismen inom vänstern

Minglet avbryts när Mattias Karlsson kliver upp på den lilla scenen i ena änden av rummet.

Han är en del av Sverigedemokraternas toppkrets. Han är också grundare av den konservativa tankesmedjan Oikos, som står värd för kvällens arrangemang.

Tankesmedjan släpper rapporten ”Den svenska vänsterns antisemitism och stöd till våldsbejakande grupper i Palestina”.

Rapporten är bildsatt med Olof Palme, Magdalena Andersson och före detta S-riksdagsledamoten Jamal El-Haj, som numera är politisk vilde.

På scenen drar Mattias Karlsson ett par exempel ur rapporten:

En ungsocialistisk poet skrev en antisemitisk dikt 1907, 1946 hade Socialdemokraterna en valfilm med antisemitiska anspelningar, Socialdemokraterna bjöd in Palestinaledaren Yassir Arafat till Sverige 1983.

I publiken står Richard Jomshof tillsammans med ett par andra SD-riksdagsledamöter och lyssnar.

Komikern och debattören Aron Flam vid ett tidigare tillfälle.

”Man granskar inte vänstern”

Mattias Karlssons rapportpresentation följs av panelsamtal med högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell och komikern Aron Flam.

Samtalet leds av Oikos programansvarige Arvid Hallèn.

Rebecca Weidmo Uvells man, lobbyisten Markus Uvell, gjorde grovarbetet när borgerligheten giftes ihop med SD.

I en del av panelsamtalet hävdar Rebecca Weidmo Uvell att media är fullt av personer ur 68-vänstern.

Detta trots att de flesta som var verksamma då, bör vara en bra bit över pensionsåldern nu.

– Och de jobbar ju kvar. Så det sitter i väggarna att man inte granskar socialdemokratin och man granskar inte vänstern. Det gör man fortfarande inte och därför kunde Socialdemokraterna på 2000-talet sitta och prata gott om Hamas, säger Rebecca Weidmo Uvell.

– Det är ingen som höjer på ögonbrynen i svensk media. Inte någonstans.

Oikos rapport är 27 sidor lång. I källförteckningen finns 123 noter. 65 hänvisningar är till artiklar i traditionell media. En bra bit av rapporten är med andra ord baserad på just medierapportering.

Rebecca Weidmo Uvell.

”Drain the swamp”

Efter en stund öppnar man upp för frågor från publiken.

En äldre man i publiken ifrågasätter varför panelen på scenen kallar nazister och fascister för ”höger”.

– Om man accepterar att högern kan ha en positiv syn på staten, då följer det ju att fascister och nazister inte behöver vara någon slags exklusiv vänstergrej bara för att det är staten. De kan ha högerns dåliga egenskaper, säger Arvid Hallén.

En annan man pratar om att det nu, med den nya regeringen, finns en möjlighet att rensa ut bland statliga bidrag till civilsamhället.

– Kopplat till Hyresgästföreningen och alla ’hangarounds’ till socialdemokratin, att det kunde pågå så länge, det handlar om en borgerlig ängslighet. Är det också ett problem nu, när det finns en möjlighet att ’drain the swamp’ i ersättningar till alla möjliga antisemitiska organisationer? frågar han panelen.

Rebecca Weidmo Uvell säger att KD kan vara ett hinder eftersom partiet ”älskar studieförbund”. Hon pekar ut Jakob Forssmed, socialminister och ledande kristdemokrat, som ett potentiellt problem när bidrag ska kapas.

– Det handlar om Jakob Forssmed vill skära i bidragen, den så kallade KD-vänstern som man måste parera med. Men å andra sidan är de små så jag är försiktigt positiv till att regeringen kommer att fatta en del beslut den här mandatperioden, säger hon.

Neptuniorden håller i vanliga fall till här i Sjöfartshuset i Gamla stan. Ordenssällskapet har anor från början av 1800-talet och konungen Carl XVI Gustaf är dess höge beskyddare.

Kan användas mot S i valrörelsen

Sista frågan får Richard Jomshof ställa. Han berättar om sitt besök till Israel nyligen och frågar Aron Flam, som också nyss besökt landet, om hur grupper som demonstrerade mot regeringen innan kriget nu agerar.

Protesterna gällde bland annat premiärminister Benjamin Netanyahus planer på att frånta Högsta domstolen rätten att utvärdera lagar och regeringsbeslut.

Lagändringarna sågs av kritiker som ett hot mot demokratin.

– Det finns en stor portion naivitet hos många grupper där också, precis som det finns i Sverige. Hur resonerar man efter sjunde oktober? Har det skett ett uppvaknande? frågar Jomshof.

Aron Flam svarar att många israeler, från vänster till höger, har insett att arabvärlden såg Israel som svagt och ett lätt byte på grund av demonstrationerna mot regeringen, men att konsensus kring vad som måste göras mot Hamas och Hizbollah nu är stor.

Samtalet har hamnat en bit ifrån antisemitismen inom vänstern.

Så vad ska högern med rapporten till?

När Oikos grundades 2020 sa Mattias Karlsson att syftet var att lyfta fram konservatismens idéarv och samla konservativa ”från olika läger”.

Det huvudsakliga syftet är dock att opinionsbilda.

I valspurten 2022 gick Socialdemokraterna ut med en varning om att SD utgör ett säkerhetshot med företrädare som haft kopplingar till Ryssland.

I den kommande EU-valrörelsen har S också pekat ut SD som huvudmotståndare och SD väntar sig liknande attacker som S kom med 2022.

Då kan rapporten som Oikos tagit fram användas som moteld, något Mattias Karlsson tillstår innan han skyndar iväg till en intervju med partiorganet Riks.

SD:s egen historia är välkänd. Men den vitbok som partiet utlovat sedan 2014 är ännu inte klar. Den sista delen ska handla om vilket parti SD var när Jimmie Åkesson gick med i det.

Det senaste beskedet om vitboken är att den kommer ut först efter att väljarna har gått till valurnorna i EU-valet i juni.