Aftonbladet/Demoskop: Tre partier under riksdagsspärren

Publicerad 2023-09-07

Socialdemokraterna ökar i opinionen – till högsta nivån på 13 år – medan stödet för Tidöpartierna är det lägsta sedan valet förra hösten.

Samtidigt ligger tre partier under riksdagsspärren.

Det visar Demoskops väljarbarometer för september.

Socialdemokraterna ökar sitt stöd till 36,9 procent (+2,4). Det är den högsta nivån som uppmätts av Demoskop sedan januari 2010, då Mona Sahlin var partiledare. S har ökat med 6,6 procentenheter sedan valet förra året.

Totalt samlar oppositionen (S+V+MP+C) en majoritet av väljarna: 51,5 procent – upp 1,7 procentenheter sedan augusti.

Eftersom stödet för Tidöpartierna (M+SD+KD+L) samtidigt minskar (-1,7, till 46,2 procent) har oppositionen nu sitt största övertag sedan valet 2022.

Utifrån omvärldsläget är det möjligen inte förvånande.

Kriget i Ukraina fortsätter. Nato-ansökan drar ut på tiden. Ökad inflation, höjda räntor, höjda elpriser och lågkonjunktur har pressat ekonomin för många hushåll. Det skulle vara en utmanande situation för varje regering.

Socialdemokraterna når högsta nivån sedan januari 2010.

Tre skäl till glappet

Trots detta minskade glappet mellan blocken något under sommaren.

Det som nu vidgat det igen sedan förra mätningen är troligen tre saker, enligt Demoskops vd Karin Nelsson:

Koranbränningarna har eskalerat, och terrorhotnivån har höjts från 3 till 4. Till det har kommit en diskussion om brustna vallöften kring drivmedelspriser och skattesänkningar.

– Det missgynnar regeringen och förklarar gapet, säger Karin Nelsson.

Stödet för Tidöpartierna minskar.

Att glappet inte är större beror på att Tidöpartierna fortfarande upplevs ha bäst politik på många områden som prioriteras av väljarna: Lag och ordning, invandring, försvar, energi och svensk ekonomi.

Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Lyftet för S handlar därmed inte så mycket om partiets politik, utan om ett förtroende för partiledaren Magdalena Andersson personligen.

– Det gynnar S i det här läget, eftersom hon har så högt förtroende, och det även bland väljargrupper utanför Socialdemokraterna, säger Karin Nelsson.

De går sämst

Av regeringspartierna går det sämst för Liberalerna (-0,6) och Kristdemokraterna (-0,7). De är nu nere på 2,6 procent och 3,7 procents väljarstöd, och skulle alltså hamna utanför riksdagen om det var val i dag.

Åtminstone för Liberalerna beror det sannolikt på att partiet i valet räddades av moderata stödröster – väljare som nu i mätningarna är friare att välja parti utifrån sina riktiga sympatier, tror Karin Nelsson.

Även oppositionspartiet Miljöpartiet ligger med sina 3,1 procent under riksdagsspärren, trots en marginell ökning i denna mätning (+0,5 procentenheter).

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.