Tusen fågelskådare intog Ros-Maries trädgård

Uppdaterad 2022-12-21 | Publicerad 2022-12-20

Baltimoretrupialen har aldrig tidigare siktats i Sverige.

Upptäckten av den sällsynta fågeln blev starten på anstormningen.

Sedan dess har ett tusental fågelskådare flockats utanför Bo och Ros-Maries trädgård.

– De har stått utanför häcken och fotat, säger Ros-Marie Jotsvik.

I 50 år har Bo och Ros-Marie matat fåglarna utanför fönstret i Förslöv.

För en dryg vecka sedan upptäckte de att koltrasterna som brukar komma på besök fått sällskap av ett fjäderfä de inte sett tidigare, något även Helsingborgs Dagblad rapporterat om.

Efter att ha varit i kontakt med en ornitologisk förening fick de reda på att det rörde sig om den sällsynta baltimoretrupialen som aldrig tidigare siktats i Sverige.

Åtta ornitologer bad om lov att att få komma och fotografera fågeln. Sedan kom ett tusental till.

– Tre herrar hade tagit flyget ner på morgonen från Stockholm. En herre körde från Sälen och fotograferade innan han vände tillbaka. Vi har haft norrmän, danskar med flera och alla har varit så trevliga, säger Ros-Marie Jotsvik.

Ros-Marie: ”En herre körde från Sälen”

400 korvar sålda

Uppståndelsen blev så stor att idrottsföreningen Förslövs IF, som ligger intill, tvingades öppna sin kiosk och bistå med parkeringar och toaletter. Över 400 korvar ska ha sålts under helgen.

Har fågelskådarna fått slåss med näbbar och klor om utrymmet?

– De har kommit och gått. De har stått utanför häcken och fotat så de har inte stått i trädgården utan utanför. Alla har gått så fint tillväga, säger Ros-Marie.

”Ovanlig fågel”

Tycker ni att det är roligt eller har ni varit lite svala inför besöket?

– Det har varit jätteroligt när det kommer en så ovanlig fågel på besök. Vi har varit ute och pratat med dem, särskilt min man har det.

Står fågelskådarna kvar och häckar?

– Nej, i dag har det nästan inte varit någon där alls. Vi har haft sex grader varmt och regn i dag och fågeln har inte varit här. Den kanske kommer igen, man vet inte med fåglar vad de ska göra.

Följ ämnen i artikeln