Mamma i Vallentuna döms för mord på dotter och mordförsök på son

Publicerad 2024-01-31

Det var i september som det uppmärksammande knivdådet i Vallentuna inträffade.

Nu döms en kvinna i 45-årsåldern till livstidsfängelse för mord på sin 13-åriga dotter samt mordförsök på sin då 10-åriga son.

På morgonen den 8 september väcktes grannarna i Vallentuna av att en tioårig pojke knackade på.

Pojken var svårt skadad och alldeles blodig. Han bar på en ryggsäck och tog stöd mot en skrivbordsstol som han rullat ut. Han var chockad och berättade att hans mamma försökt döda honom och hans 13-åriga syster.

När polis kom till bostaden hittades systern död och mamman skadad.

Mamman, som är i 45-årsåldern, överlevde och häktades för mord och försök till mord på sina barn.

Döms till livstidsfängelse

Åklagaren har yrkat på livstid och på onsdagen kom domen mot mamman. Hon döms till livstids fängelse i Attunda Tingsrätt. En rättspsykiatrisk undersökning visar att kvinnan inte lider av en allvarlig psykisk störning och därmed kan dömas till fängelse.

I domstolsdokument framgår att mamman haft en långdragen vårdnadstvist med pappan till barnen, som nyligen blossat upp på nytt. De hade gemensam vårdnad och barnen, som främst bodde hos mamman, skulle bo hos pappan vissa dagar.

I dokumenten framkommer att barnen inte ville bo hos pappan, något pappan hävdar var för att mamman påverkat barnen.

Pågående vårdnadstvist skulle upp i rätten

Mamman säger själv i förhör att hon känt sig väldigt ensam och motarbetad av flera instanser.

Hon erkänner att hon försökt ta sitt eget liv men nekar till att ha dödat sin dotter och försökt döda sin son.

Bara dagar efter dådet var förhandlingar gällande vårdnaden planerad att tas upp i tingsrätten.

Mamman säger att hon under kvällen för dådet hört barnens pappa i huvudet som sagt att han skulle ta barnen och att hon ville att rösterna skulle bli tysta.

Sa ”Jag älskar er” och knivhögg sonen

I förhör berättar den 10-åriga sonen att mamman under natten försökt strypa honom, hållit en kudde över hans ansikte och knivhuggit honom flera gånger samtidigt som hon sagt ”jag älskar er”.

Därefter ska mamman gått ner till systern, knivhuggit henne till döds och gått upp till sin son som låtsades spela död. I förhör berättar sonen att mamman förstått att han levde och då knivhuggit honom igen.

Smet ut när mamman låg stilla

Först när mamman låg stilla, strax innan klockan 09, vågade den tioåriga sonen, som var svårt skadad, packa en ryggsäck och smita ut från huset till grannarna.

Grannen som hjälpte pojken är fotbollstränare. Han beskriver mamman som godhjärtad. Att hon alltid var med på fotbollsavslutningar och cuper och tog väl hand om sina barn. Han berättar i förhör att han har svårt att förstå att mamman gjort detta mot sina barn.

Enligt Karolinska sjukhuset, som tog emot den då 10-årige pojken, hade han upp mot tio stickskador mot halsen. Samtliga skador hade kunnat döda honom.

Rätten enig i sin bedömning

Rättens ordförande, rådmannen Malin Käll, säger i en kommentar:

– Barnen har utsatts för brott i sitt hem, där de borde ha varit trygga. Den vuxne som de har varit utlämnade till för sin omsorg har utsatt dem för våld. När det gäller sonen har det varit tal om ett utdraget händelseförlopp, med flera skrämmande moment. Gärningen har inneburit ett svårt lidande för honom. Med tanke på brottens allvar och vad som framgått om kvinnans psykiska tillstånd kan någon annan påföljd än fängelse på livstid inte komma i fråga.

Sonen och barnens pappa får det skadestånd som de har begärt.

Följ ämnen i artikeln