15-åringar sköt 24 skott mot lägenhetsdörr

Första åtalet i våldsvågen – rättegång inleds nästa vecka

Publicerad 2023-03-30

Först sköt tonårspojkarna in i ett vardagsrum – senare samma kväll sköt de 24 skott mot en lägenhetsdörr i samma hus, enligt åtalet.

Det är oklart om 15-åringarna lejts eller tvingats att utföra skjutningarna.

– Det är oroväckande att två så unga personer står åtalade för så allvarliga brott, säger kammaråklagare Karin Hammar.

Åtalet mot de två 15-åriga pojkarna väcktes under tisdagen. De står åtalade för två fall av mordförsök och grovt vapenbrott i samband med två skjutningar i Gubbängen den 28 december.

Vid den första skjutningen besköts en fasad till ett flerfamiljshus med pistol och automatvapen. Flera skott gick genom ett fönster och in i lägenhetens vardagsrum.

Senare under kvällen, strax före midnatt, kom larmet om ytterligare en skottlossning i porten intill. Då sköts ett stort antal skott med ett skarpladdat automatvapen mot en lägenhetsdörr.

24 skott gick in i lägenheten.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet sköt de mot fel dörr, något som åklagaren nu bekräftar.

– Vi tror att det var den första lägenheten som var måltavlan, säger Karin Hammar.

Polis på plats i Gubbängen.

Hade handskar och patron på sig

En av pojkarna greps av polis i anslutning till den andra skjutningen. Då hade han handskar och en patron på sig. Polisen hittade också två vapen i anslutning till gripandet. Två veckor senare greps den andra pojken.

Enligt åklagaren finns det teknisk bevisning, DNA-spår, telefonuppkopplingar och flera vittnen som knyter pojkarna till dåden.

– Det är också personer i deras närhet som ska vittna, säger Karin Hammar.

Båda pojkarna hade tidigare omhändertagits av socialtjänsten. Enligt uppgifter till Aftonbladet var de båda på rymmen från HVB-hem när de misstänkts ha lejts av kriminella och beväpnats med automatvapen.

I utredningen har man inte kunnat koppla pojkarna till något kriminellt nätverk. Man har inte heller kunnat slå fast om de har lejts eller tvingats att utföra skjutningarna.

– Det är inget som jag har någon bevisning kring eller något som utredningen har kunnat visa. Det har varit en hypotes i och med att de är så unga, säger Karin Hammar.

”Kopplingar till grov kriminalitet”

I utredningen har man inte lyckats komma fram till ett tydligt motiv. Men den lägenhet som tros ha varit måltavlan kopplas till en person med kopplingar till grov gängkriminalitet.

– Jag kan inte uttala mig exakt om vilka kopplingar, men där finns det kopplingar till grov kriminalitet, säger Karin Hammar.

Enligt Karin Hammar bor personen inte längre på adressen, men det gör familjemedlemmar till honom. Om skjutningen var riktad mot honom eller hans anhöriga vill hon inte uttala sig om.

En 15-årig flicka åtalas för grovt vapenbrott tillsammans med pojkarna. En man i 30-årsåldern som ska ha skjutsat pojkarna till skjutningarna åtalas för medhjälp till försök till mord.

– Vi har inte kunnat se några kopplingar mellan de tre, han har kört dem till skjutningarna, säger Karin Hammar.

Nekar till anklagelser

Enligt Aftonbladets uppgifter har över 300 gängkopplade personer häktats för dåd kopplade till vinterns våldsvåg i Stockholm och den särskilda händelsen Frank. Enligt Aftonbladets kartläggning ligger åtta konflikter mellan kriminella nätverk bakom våldet som riktas mot gängkriminella och deras anhöriga.

Många av de häktade är enligt polisen unga.

Åtalet mot 15-åringarna är det första som väcks kopplat till våldsvågen. De sitter häktade i väntan på rättegången som inleds nästa vecka.

Den ena pojkens försvarsadvokat säger till Aftonbladet att hans klient nekar till brott. Även den andra pojken nekar till anklagelserna, säger Karin Hammar.

– De vidgår inte att de har varit på platsen.

Om de döms är det inte aktuellt med fängelse, enligt åklagaren. De kommer att dömas till någon form av ungdomsvård.

Aftonbladet söker den andra pojkens försvarsadvokat.

Följ ämnen i artikeln