UD:s terrorvarning – timmar före explosionerna

Publicerad 2021-08-26

Bara timmar innan explosionerna vid Kabuls flygplats gick svenska UD ut med en terrorvarning till svenskar och afghaner som skulle evakueras.

Aftonbladet har varit i kontakt med två personer som varit på flygplatsen och som fick meddelandet.

En stor explosion har inträffat vid Kabuls flygplats. I nuläget är det oklart hur många som skadats, men nyhetsbyrån Reuters uppger att minst elva personer har dödats i explosionen. Flera har skadats.

Bara två timmar innan attacken som misstänks begåtts av en självmordsbombare, gick UD ut med en varning till alla som ska evakueras till Sverige från Kabul.

Aftonbladet har tagit del av varningsmeddelandet som lyder:

”TILL ALLA SVENSKAR I KABUL. Vi har förnyade uppgifter om ett högt terrorhot mot området runt Kabuls flygplats. Med anledning av detta uppmanar vi svenskar att INTE bege sig till Kabuls flygplats samt de som redan är där att lämna platsen.

Två personer som Aftonbladet har varit i kontakt med har varit på flygplatsen under dagen. De båda hade tagit sig dit för att evakueras med hjälp av UD men fick deras varning och beslutade att lämna flygplatsen som ligger strax utanför Kabul efter det.

– Jag har precis kommit till Kabul igen för jag fick ett meddelande från dem om att det skulle bli en terrorattack, säger en av dem till Aftonbladet.

Båda personerna ska nu vara i säkerhet och är oskadda.

Utrikesminister Ann Linde (S) fördömer dådet men uppger att all svensk personal är oskadd.

”All svensk personal på flygplatsen är oskadd. Vi har ett större antal som vi är på väg att evakuera. De är inte skadade”, skriver hon i en tweet.

Hon vill dock inte kommentera om det finns personer utanför flygplatsen som Sverige har för avsikt att evakuera, skriver TT.

Meddelandet som skickades från UD till alla på svensklistan

Följ ämnen i artikeln