Lavrovs ilska: Tredje land kan dras in i konflikten

Publicerad 2022-06-01

USA kommer att skicka ett avancerat raketsystem till Ukraina.

Ett besked som väcker vrede i Ryssland.

Utrikesminister Lavrov varnar nu för att ”ett tredje land” kan dras in i konflikten.

Följ ämnen
Ryssland

I en kolumn i New York Times meddelade president Joe Biden att USA kommer att skicka raketsystemet ”Himars” till Ukraina.

Vapnet har en räckvidd på 80 kilometer och ska hjälpa Ukraina ”att kämpa på slagfältet och vara i starkaste möjliga position vid förhandlingsbordet”, skriver Biden.

Från ryskt håll ser man ”extremt negativt” på den militära hjälpen.

Vice utrikesminister Sergej Ryabkov säger att risken för konfrontation mellan länderna kommer att öka och ifrågasätter USA:s löfte om att vapnen inte ska användas mot mål i Ryssland.

– Försöken att presentera det här beslutet som att det innehåller något element av ”återhållsamhet” är värdelösa, säger han till Ria Novosti.

Utrikesminister Sergej Lavrov går ännu längre.

Under en presskonferens i Saudi Arabien säger sa han vapenleveransen ökar risken för att ett ”ett tredje land” dras in i kriget, rapporterar Reuters. Vilket land det rör sig om specificerades inte.

”Ett propagandakrig”

Utspelet kan dock tas med en nypa salt, enligt Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Vi ska inte övertolka det. Den ryska sidan har haft en tendens till ivriga utspel och bedrivit ett tydligt propagandakrig de senaste månaderna, säger han.

I sin kolumn förtydligade Biden att målet med leveransen inte var att öka risken för krig mellan Nato och Ryssland. Men vilka vapen som är okej att skicka och inte finns det inget tydligt svar på, enligt Engelbrekt.

”Återvinna positioner”

– Det är en omöjlig balans. Jag tyckte inte att det var uppenbart varför flygplan inte kunde skickas, men det argumenterades för att de kan användas på andra sidan gränsen. Det är den typen av avgränsningar man försöker göra hela tiden, säger han och fortsätter.

– Samtidigt vill man att Ukraina ska kunna matcha de ryska vapnen och på sikt driva tillbaka och återvinna de positioner man hade 24 februari. Då tror jag att man är nöjd från amerikansk sida.

I sin kolumn förtydligade Biden att målet med leveransen inte var att öka risken för krig mellan Nato och Ryssland.