Joe Biden vill förbjuda dödliga ”spökvapen”

Uppdaterad 2022-04-12 | Publicerad 2022-04-11

”Spökvapen” har blivit ett sätt för minderåriga, psykiskt sjuka och förbrytare att runda vapenlagarna i USA.

På fem år har polisen beslagtagit 24 000 hemmabyggda vapen.

– Vi måste agera, säger president Joe Biden.

Efter attentatet i Sacramento, där sex personer dog och tolv skadades, har debatten om hårdare vapenlagar återigen blossat upp i det vapenliberala USA.

Ett växande problem är ”spökvapen” – det vill säga hemmabyggda, oregistrerade vapen.

Det är ett sätt att runda systemet. Trots att rätten att äga vapen är förankrad i asfalt i USA, så är det inte som att köpa en liter mjölk.

Den som vill köpa ett vapen måste som regel genomgå en bakgrundskontroll – för att vapen inte ska sättas i händerna på dömda förbrytare, psykiskt sjuka eller missbrukare.

Ingen kontroll

Ett spökvapen däremot, det köps i delar som var för sig inte omfattas av vapenlagarna. Men med några borrhål och skruvande kan delarna sättas ihop till ett fullvärdigt vapen.

De fem senaste åren har polisen hittat 24 000 spökvapen i anslutning till brottsplatser, skriver CNBC. Poliskommissarien Courtney Nilan i New York säger till CNN att han identifierat runt 115 återförsäljare på nätet.

”Allt du behöver är ett kreditkort” säger Nilan.

”Förbjud automatvapen och högkapacitetsmagasin”, deklarerade Joe Biden.

Demokrat: ”Dags för exorcism”

Det senaste året har flera röster höjts för att förbjuda spökvapnen. En röst är organisationen Everytown med åtta miljoner medlemmar som kämpar för hårdare vapenlagar.

I samband med tragedin i Sacramento uttalade sig president Biden och uppmanade kongressen att agera. Något som Everytown välkomnade.

Skynda på, uppmanade uppmanade Chuck Schumer, Demokraternas ledare i senaten i söndags.

”Det är dags för en exorcism för spökvapen innan spridningen kulminerar och fler människor skadas – eller värre än så” säger han till CNBC.

Under måndagskvällen, svensk tid, presenterade president Biden lagändringar som ställer krav på både bakgrundskoll och serienummer för delar som kan byggas ihop till ett vapen, rapporterar AP.