Billström svarar på lögn-påhoppen: Jag är alltid sanningsenlig

Publicerad 2023-01-08

SÄLEN/STOCKHOLM. Utrikesminister Tobias Billström (M) förnekade att han sagt att det skulle bli olagligt att vifta med PKK-flaggor i Sverige.

Morgan Johansson (S) anklagade då honom för att ljuga.

– Jag är ju alltid sanningsenlig, säger Billström till Aftonbladet.

Utrikesminister Tobias Billström (M) fick det hett om öronen efter en intervju han gjorde med den turkiska Anadolu agency den 23 december.

Till den statsknutna nyhetsbyrån sa han att det skulle bli förbjudet att vifta med flaggor från terrorstämplade organisationer.

Strax därpå förnekade hans pressavdelning att han gjort ett sådant uttalande – men en bandad intervju som Aftonbladet och Dagens ETC tog del av visade att det stämde.

Han sa bland annat:

– Vi kommer också längre fram lägga fram ett nytt lagförslag till riksdagen där vi gör det olagligt att sprida och propagera för terroristaktiviteter på vårt territorium, det kan inkludera en sån sak som att vifta med flaggor tillhörande terroristorganisationer. Detta kommer att börja gälla från 1 juni.

Det väckte stark kritik mot utrikesministern.

Före detta justitieministern Morgan Johansson (S) sa att Billström gav ett rörigt intryck, och att han bör vara försiktig att uttolka framtidens lagstiftning.

”Och man ska naturligtvis aldrig ljuga om vad man sagt eller inte sagt. Billström måste klara ut turerna kring det”, skrev han i en kommentar till Aftonbladet.

Dessutom ifrågasatte Marie Demker, som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, om Billström pratade om någonting som skulle kunna vara en grundlagsändring och ett ingrepp i yttrandefriheten.

Billström: Jag är alltid sanningsenlig

Nu svarar Billström på kritiken. Han säger att han aldrig sagt någonting om att förbjuda flaggor eller vifta med flaggor.

– Jag är ju alltid sanningsenlig, jag tycker det är viktigt att man är det i politiken.

Han hävdar att lagrådsremissen och det han uttalat sig om handlar om det går att anföra ”flaggviftande” som ett led i bevisförningen när man ska utreda om någon deltagit i en terrororganisation.

– Det har jag varit tydlig med, och det var jag tydlig i intervjun i Ankara.

Det har lyfts om det skulle kunna vara hot mot grundlagen, hur ser du på det?

– Jag delar inte den uppfattningen, utan tvärtom är det så att de frågor jag nu berör, det vill säga möjligheten att anföra saker som bevis, till exempel flaggviftande. Det är ju någonting man måste granska. Det kommer ske när lagrådsremissen kommer fram och vi vet hur den här lagstiftningen kommer se ut. Där är vi inte än, den är inte överlämnad än.

Andersson: ”Blev förvånad”

Före detta statsminister Magdalena Andersson blev förvånad av Billströms uttalande.

– Jag är den första att ta avstånd från att vifta med flaggor från terrororganisationer, men med det sagt har vi en stark yttrandefrihetslagstiftning och vi kan inte ändra på den för vad Turkiet tycker.

Hon anser att statsminister Ulf Kristersson måste reda upp vad regeringen egentligen menar.

– Det har han goda möjligheter att göra här på Folk och försvar där hela mediekåren är samlad.