Betlehem Isaak om den eritreanska kulturfestivalen: Borde inte tillåtas

Kritiken mot Gunnar Strömmer: Vet inte vad han pratar om

Publicerad 2023-08-04

Den eritreanska kulturfestivalen som stormades under torsdagen beskrivs som regimens propagandaverktyg.

Betlehem Isaak, dotter till den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, menar att svenska myndigheter är naiva som låter festivalen hållas år efter år.

– Vi som flytt regimen tvingas leva här med våra förtryckare, säger Betlehem Isaak.

Våldsamheterna bröt ut under torsdagseftermiddagen vid Eggeby gård på Järvafältet i Stockholm.

Flera hundra regimkritiska eritreaner hade samlats för att protestera mot den pågående kulturfestivalen och flera av dem bröt sig plötsligt genom polisens avspärrningar och stormade festivalområdet.

Bilder visade hur människor slogs med bland annat träpåkar.

Betlehem Isaak var inte på plats på vid gårdagens tumult. Hon tar avstånd från våldsverkarna men stöttar den organisation som stod bakom demonstrationen.

Bakgrunden till det som hände i går är 30 år av förtryck i Eritrea och att människor fortsätter att drivas på flykt från diktaturen, säger hon. Många fortsätter att uppleva förtryck och hot i exil.

– Nu är det min generation, 80- och 90-talisterna som flyr. Man är trött på att fly, det här har pågått för länge för att man ska vara okej med det, säger hon.

Upplopp på Järvafältet under torsdagen.

”Önskar att det vore en kulturfestival”

Eritreakännaren Kjetil Tronvold har tidigare sagt att kulturfestivalen, förklädd till fest med mat, musik och dans, är regimens propagandaverktyg. Enligt Betlehem Isaak är det regimtrogna eritreaner som som besöker festivalen.

– Jag önskar att det var en kulturfestival men det är inte det, säger hon.

– Det är konstigt att man lever i ett av världens bästa länder men samtidigt går på en festival för att stötta en regim man själv inte vill leva under, säger Betlehem Isaak.

Betlehem Isaak: ”Jag önskar att det var en kulturfestival – men det är inte det”.

Kritiserar Strömmer

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) uttalade sig om sammandrabbningarna mellan regimtrogna och regimkritiska eritreaner och menade att Sverige inte ska dras in i andra länders konflikter.

”Om man flyr till Sverige undan våld, eller är på tillfälligt besök, ska man inte ställa till våld här. Polisens resurser behövs till annat än att hålla isär olika grupper från varandra”, skrev han i en kommentar till Aftonbladet.

Något som upprör Betlehem Isaak.

– Det är tydligt att han inte har läst på och inte vet vad han pratar om. Det blir så när man är flykting, att konflikterna kommer med, säger hon.

– Vet du vad som inte är okej? Att ta in människor hit som fortsätter att förtrycka människor som flytt till Sverige för att slippa förtrycket. Varför ska vi ska tvingas leva med våra förtryckare, de som vill att min pappa ska vara fängslad och att vi ska fly.

Kulturfestivalen har stoppats i fler andra länder.

Stoppad i andra länder

I flera andra europeiska länder har festivalen stoppats, säger hon. Sverige borde gå samma väg, tycker hon. Att man inte gjort det hittills beror på okunskap och naivitet, tror hon.

Hon hoppas att gårdagens våldsamheter kan bidra till att rikta ljuset mot Eritrea och exil-eritreaners situation.

– Jag hoppas verkligen att det blir så. Det är många som vill åka tillbaka till Eritrea och bygga ett fritt och demokratiskt land där lag och ordning råder. Vi har ett land med stor potential för turism, med ett av världens vackraste kuster, säger Betlehem Isaak.