V-toppens attack mot egna partiet: Ett katastrofresultat

”Har tappat våra kärnväljare”

Publicerad 2022-09-13

Vänsterpartiet misslyckades med sin strategi att nå SD-väljare på landsbygden och gjorde ett katastrofval.

Det säger Jens Holm, avgående riksdagsledamot för partiet.

– Det är till stor del ett självförvållat misslyckande, säger han till Aftonbladet.

Det slutliga valresultatet är klart på onsdag. Men redan under valkvällen kom de preliminära resultaten och lade en sordin på Vänsterpartiets valvaka på Norra Latin i centrala Stockholm.

Där backar partiet från 8 procent 2018 till 6,6 i årets val.

Något som bara kan beskrivas som ett misslyckande, enligt Jens Holm, avhoppad klimatpolitisk talesperson för V.

– Vi backar till ett resultat långt under förra valet. Det här är ett katastrofresultat. Både för Vänsterpartiet och det rödgröna blocket som helhet, säger han.

”Skrämt bort kärnväljare”

Han menar att tappet inte förklaras med stödröster till MP för att rädda kvar partiet i riksdagen. Det är till stor del självförvållat. Partiledningens strategi, att ta SD-väljare i bruksorter på landsbygden, har inte alls fungerat.

”Vi backar till ett resultat långt under förra valet”, säger Jens Holm, avgående riksdagsledamot för vänsterpartiet.

– Vi har tappat i Hofors, Sandviken, Lilla Edet och Falun. Jag kan inte se en enda bruksort som vi går fram i.

Jens Holm tror att den nya riktningen har skrämt bort partiets progressiva kärnväljare. Han menar att både omfördelningspolitiken och klimatpolitiken tonats ned. Att Vänsterpartiet gjort upp till höger om sänkt bensin- och dieselskatt tillfälligt var spiken i kistan för partiets trovärdighet, menar Holm.

– Vi har varit ett parti som rankats bäst av miljöorganisationer för vår klimatpolitik till att bara prata om industri, många kärnväljare har inte känt igen sitt parti, säger han.

 

Här är partiernas starkaste fästen

 

Holm: Mardrömsscenario

Han går också hårt åt partiledningens beslut att tona ner beteendeförändringar som en del i omställningen. Som direktivet till partimedlemmar att inte prata om minskat köttätande, charterresor bilåkande med väljare.

– Det där är bara vulgärkommunikation. Vi har aldrig sagt att man inte får flyga eller äta kött. Däremot har vi förslag om flygskatt och att subventionera tågresandet och vi har sagt att vi ska ha en handlingsplan för minskat köttätande, säger Holm.

Under mandatperioden har Vänsterpartiet i perioder varit uppe på ett tvåsiffrigt väljarstöd, med en toppnotering på 11,5 procent efter att partiet fällde Löfven på förslaget om marknadshyror. De siffrorna är utraderade.

Jens Holm gick ut öppet med sin kritik redan tidigare i år.

– Det här var mitt mardrömsscenario och vi varnade för att just detta skulle ske.

Vad ska Vänsterpartiet göra nu?

– Nu måste vi ha en grundlig eftervalsdebatt där alla röster får höras.

Dadgostar: Väldigt nöjd

På söndagens valvaka ville partiledaren Nooshi Dadgostar inte prata om ett misslyckande när hon kommenterade resultatet efter sitt tal strax efter midnatt. Hon sa att hon är stolt över den valkampanj alla vänsterpartister gjort.

”Jag är väldigt nöjd över den valrörelse som bedrivits”, säger partiledare Nooshi Dadgostar.

– Jag är väldigt nöjd över den valrörelse som bedrivits, sa hon till Aftonbladet strax innan hon begav sig till SVT i valnatten.

Partiledningens förklaring till tappet är en del vänsterväljare stödröstat på Miljöpartiet. Nooshi Dadgostar tror också att de frågor som stått i fokus för valrörelsen gynnat högersidan.

– Den har inte varit lik någon annan valrörelse jag varit med om. Den har handlat om SD, splittringspolitik och människors hudfärg istället för välfärd, skola, omsorg och hur vi bekämpar arbetslöshet och bygger bostäder.

Ni har ju haft en ambition att bredda partiet och nå SD-väljare på landsbygden. Har ni lyckats med det?

– Det har inte varit målsättningen. Det har varit att förändra Sverige. Vi är stolta att vi lyckades stoppa marknadshyror trots att vi inte var med i styret. Vi har fått upp sjukförsäkringen på dagordningen och förbättrade den, vi är också glada att vi fick upp pensionerna. Fokus har varit att förbättra för svenskarna och det har vi gjort.