Tar 10 000 tupplurar – om dagen

Publicerad 2023-12-01

Kort men gott. Hakremspingvinen sover bara några sekunder åt gången för att kunna hålla vakt. Arkivbild.

Oroar du dig för upphackad sömn? Du ligger nog ändå i lä jämfört med pingvinen som går runt på att dåsa till tusentals gånger om dagen.

Fyndet saknar motstycke, enligt forskarna.

Den nya studien visar att hakremspingviner faller i sömn mer än 10 000 gånger om dagen. På så vis får de goda elva timmars sömn – men aldrig i några längre perioder.

Tupplurarna varade nämligen i snitt fyra sekunder.

Forskare har studerat 14 hakremspingviner i Antarktis genom att bland annat filma dem och mäta deras hjärnaktivitet med så kallad elektroencefalografi (EEG).

Under häckningen behöver en av hakremspingvinerna i ett par vakta boet med ägg eller ungar när den andra är i väg och letar mat – ofta flera dagar i sträck. Att då falla i sömn under någon längre stund skulle vara ett utmärkt tillfälle för hungriga rovfåglar att slå till.

Att då i stället nicka till tusentals gånger gör att pingvinerna kan tillgodose sitt sömnbehov utan att tappa koll på ungar och ägg, enligt forskarna.

De menar att fyndet ”saknar motstycke” – även bland pingviner.

Tidigare studier har visat att kejsarpingviner i fångenskap har liknande perioder av ”dåsighet”, men inte alls i samma omfattning.

I djurvärlden verkar alltså ”mikrosömn” kunna fungera, men för människor kan det snarare vara till nackdel – åtminstone om de infaller när man kör ett fordon, konstaterar forskarna i tidskriften Science där studien publiceras.

Forskarna är verksamma vid bland annat Neuroscience research center i Lyon, Frankrike.

Hakremspingviner på King George Island i Antarktis där den nya studien genomfördes. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln