Cyberattack mot EU – efter terrorstämplingen av Ryssland

Publicerad 2022-11-23

EU-parlamentet i Strasbourg i Frankrike.

Europaparlamentet har utsatts för en cyberattack.

– Vi har starka indikationer på att det kommer från Killnet som är hackare med länkar till Ryssland, säger Eva Kaili, parlamentets vice ordförande.

Det var på onsdagseftermiddagen som parlamentets hemsida kraschade. Även uppkopplingen i parlamentsbyggnaderna i Strasbourg ska ha påverkats.

Det rör sig om en så kallad DDoS-attack som överbelastat hemsidan, skriver kommunikationsdirektören Jaume Duch på Twitter.

”Personalen arbetar för att lösa problemet så snart som möjligt.”

Problemen uppstod på onsdagen kort efter att parlamentet röstat om att terrorstämpla Ryssland. Efter beslutet har Ryssland också genomfört omfattande robotattacker mot Ukraina.

Eva Kaili, grekisk ledamot och parlamentets vice ordförande, pekar mot Kreml.

– Vi har starka indikationer på att det kommer från Killnet som är hackare med länkar till Ryssland. Det är den information jag har. Men det är under kontroll och det är bara den externa tillgången till parlamentets hemsida som kapats, säger Eva Kaili till Politico.

Initiativet till resolutionen som pekar ut Ryssland som en ”statlig sponsor av terrorism” togs av svenske ledamoten Charlie Weimers (SD) och röstades igenom med överväldigande majoritet.

Följ ämnen i artikeln