UD avråder helt från resor till Hubei

TT

Uppdaterad 2020-02-12 | Publicerad 2020-02-11

UD avråder från och med nu helt från alla resor till Hubei-provinsen i Kina.

Utrikesdepartementet skärper rekommendationerna vad gäller resor till Hubei-provinsen i Kina. Från och med tisdagen avråder man helt från alla resor dit.

– Anledningen är de konsekvenser smittspridningen av coronaviruset har på samhället i stort. Sjukvården i områdena är hårt belastad och det kan därför vara svårt att få tillgång till vård vid behov, säger Anna Lundbladh på UD:s pressjour.

I Hubei-provinsen ligger Wuhan, staden som värst drabbats av det nya coronavirusets utbrott.

De lokala myndigheterna i området har dessutom infört omfattande reserestriktioner, vilket betyder att det vid en eventuell inresa till Hubei finns risk för 14 dagars karantän innan man kan resa därifrån.

Tidigare avrådde UD ifrån alla icke-nödvändiga resor till Hubei-provinsen och den rekommendationen fortsätter att gälla för Zhejiang-provinsen i östra Kina.

Enligt UD bor uppskattningsvis 1 800 svenskar i Kina. Två assisterade utresor från Hubeiprovinsen har genomförts och UD utesluter inte att fler resor kan bli aktuella.

– Vi följer situationen noga och gör bedömningar efterhand, men inga fler utresor är planerade i nuläget, säger Anna Lundbladh.