Sverige på god väg att eliminera hepatit C

TT

Publicerad 2020-12-06

Sprututbyte är ett sätt att begränsa spridningen av hepatit C bland droganvändare. Arkivbild.

Sverige är ett av få länder som kommer att nå upp till FN:s målsättningar för att eliminera hepatit C före år 2030, rapporterar SVT.

Det är EU:s smittskyddsmyndighet som har undersökt hur kampen mot hepatit C går i 45 höginkomstländer. Enligt myndigheten är Sverige ett av bara elva av länderna som kommer nå målen före 2030. Bland målen ingår att minska förekomsten av infektioner med 80 procent, och att minska dödligheten med 65 procent.

Enligt prognosen kommer Sverige att lyckas redan till år 2024, en kraftig förbättring från den senaste uppföljningen för tre år sedan då Sverige inte såg ut att nå målen ens till år 2050. Av de nordiska länderna är det bara Sverige och Island som är på rätt väg.

Hepatit C sprids främst genom blodet – i många länder via orena nålar eller otestat blod inom sjukvården. I Sverige sprids viruset oftast mellan personer som använder droger och delar sprutor.

Årets Nobelpristagare i medicin, Harvey Alter, Michael Houghton och Charles Rice belönas för att ha upptäckt viruset, som det ännu inte finns något vaccin för.

Följ ämnen i artikeln