”Hemliga förbundet” kan avgöra liberalstriden

Publicerad 2021-03-28

Skåne backar upp Sabuni – Stockholm tänker rösta mot hennes SD-linje.

Nu riktas blickarna mot väst där det näst största förbundet håller sin inställning hemlig.

– Det är jämnt, med en trolig övervikt för reservanterna, säger en källa med insyn.

På söndag röstar liberala ombud från hela landet om partistyrelsens och Nyamko Sabunis linje att öppna upp för samarbete med Sverigedemokraterna.

Liberalerna är djupt splittrade och två tydliga falanger finns representerade i de olika distrikten. Skåne har hållit en medlemsomröstning som legat till grund för beslutet att rösta för Sabuni-linjen. Stockholm har meddelat att man är emot.

Det näst största förbundet, Västsverige, har elva ombud men har på förhand inte gått ut med något besked. Det beror på att man ansåg att tiden var för knapp för att kalla till medlemsomröstning. Partimedlemmarna har dock haft flera olika möten på olika nivåer där frågan har diskuterats.

– Västsveriges ombud är fria att rösta efter egen övertygelse. Förbundet bestämmer alltså inte hur ombuden ska rösta, säger Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna Väst.

Vill kasta liberalismen överbord

I veckan hölls ett möte där representanter från de två olika falangerna svarade på frågor. Från Sabuni-linjen deltog riksdagsledamoten Johan Pehrson, från motståndarlinjen deltog Jan Jönsson som leder de så kallade ”reservanterna”.

Läget beskrivs av en person med insyn som jämnt, men med en trolig övervikt för reservanterna.

Aftonbladet har kontaktat samtliga elva ombud i Västsverige.

De som har svarat tänker rösta emot Sabunis förslag och för reservanterna.

– Liberalerna ska inte öppna dörren till ett parti som vill kasta liberalismen överbord. Det skulle vara ett historiskt och strategiskt misstag, säger ordförande Pär Gustafsson.

Oförlåtligt

Ombudet Lill Jansson har samma uppfattning. Även ombudet Emmy Scilaris.

– För mig är det oförlåtligt hur vårt parti ens kan överväga att förhandla med Sverigedemokraterna, säger hon.

Scilaris motiverar sin ståndpunkt med att L vet vilken typ av politik Jimmie Åkesson och SD vill genomföra.

– Om det blir partistyrelsens linje på söndag så kommer vi inte att ge upp och kasta in handduken. Det kommer ett landsmöte i november och jag vet att folk är väldigt motiverade och engagerade i den här frågan. Den delen av partiet finns fortfarande kvar.

Ombuden Anders Castberger, Anna Svalander och Karl Johan Wiktorp vill inte uppge hur de tänker rösta. De övriga har inte återkommit med något svar.

På söndag röstar liberala ombud från hela landet om partistyrelsens och Nyamko Sabunis linje att öppna upp för samarbete med Sverigedemokraterna.