”Utan invandring kan vi inte försörja de gamla”

Uppdaterad 2015-11-30 | Publicerad 2015-09-23

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (Fp): Andra länder kommer att ångra sig bittert

Länderna med låg invandring är de stora förlorarna i framtidens Europa, menar EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP).

Detta när allt färre arbetstagare ska försörja allt fler pensionärer.

– Vi krymper, vi åldras och vi kommer att utradera oss själva om inte utmaningen tas på allvar, säger hon.

I våras kom en rapport från EU-kommissionen, som visar att Europas arbetande befolkning i framtiden måste försörja en dubbelt så stor andel pensionärer.

I dag går det fyra arbetande på en pensionär. Om 30 år kommer det att gå två yrkesverksamma på varje pensionär. Försörjningsbördan kommer därmed att ha fördubblats.

Sverige klarar sig dock bättre än många andra länder, enligt rapporten – en av anledningarna till det är den relativt höga invandringen.

Folkpartiets EU-parlamentariker Cecilia Wikström är bekymrad över att inte fler ser sambandet. 

– Svenska folket måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Vi krymper, vi åldras och vi kommer att utradera oss själva om vi inte tar ett allvarligt grepp  om den utmaning som väntar oss, säger Cecilia Wikström.

”De kommer ångra sig”

När Europas befolkning blir allt äldre samtidigt som födelsetalen sjunker, är invandringen – både genom att ta emot flyktingar och arbetskraftsinvandring – en nödvändighet om vi ska upprättahålla välfärden, enligt Wikström.

– De andra länderna kommer att ångra sig bittert. Det kommer att visa sig att de varken har tillgång till kompetent och kvalificerad arbetskraft eller till arbetande personer som förmår upprätthålla välfärdsnivåerna i landet.

Estland beviljar i dag asyl till 10 personer årligen, Kroatien till 25 och i Lettland är siffran 35. En dödsdömd politik, enligt Cecilia Wikström.

– De kommer helt enkelt inte att finnas skattebetalande personer till att försörja alla de som är gamla.

”Ingen vågar prata om”

Cecilia Wikström menar att debatten har blivit enögd och helt inriktad på de asylsökande – när många flyktingar faktiskt är välutbildade.

– De dyraste att utbilda är läkare och det finns en stark överrepresentation av exempelvis läkare bland de syriska flyktingarna. Nu skulle vi kunna få hit dem gratis och sätta dem i arbete.

Cecilia Wikström efterlyser handlingskraft från de politiska ledarna, och beskriver tystnaden som direkt "farlig".

– Om vi jobbar längre hjälper det lite grann, men det hjälper inte helt och hållet. Vi behöver mycket mer folk. Vi står inför en gigantisk demografisk utmaning som ingen vågar prata om. Jag begriper det inte, det borde vara en debatt som alla politiska partier borde ha en hållning kring.

– Där är Angela Merkel den som utmärker sig, hon orkar ha visioner och hon vågar ha en politik som bygger på beprövad vetenskap. Det är inte bara av godhet som Merkel säger att de kan ta emot 500 000 per år, de har redan en skriande arbetskraftsbrist.

Bättre lösning

Cecilia Wikströms resonemang om effekterna på välfärden av en åldrande befolkning, får visst medhåll av Anders Klevmarken, nationalekonom och professor emeritus i ekonometri vid Uppsala universitet.  Han har publicerat flera forskningsstudier på hur den ekonomiska standarden kan försämras för framtidens pensionärer.

– Det ligger någonting i det hon säger. Om vi har flyktinginvandring som vi har nu, får vi räkna med att det blir initialkostnader och att den första generationen invandrare kanske aldrig helt kommer in på arbetsmarknad. Men i en kalkyl över flera generationer kan det ändå visa sig att det är en bättre lösning att acceptera den formen av invandring.

Öka arbetsinsatsen

Klevmarken menar dock att det inte bara hänger på demografin, utan också på hur tekniskt avancerad industri ett land har.

Om man inte har en tekniskt avancerad industri, kan man kompensera det genom en ökande befolkning?

– Ja, det kan man. Insatserna är arbetskraft, kapital och teknisk kunnande – om tekniskt kunnande klingar av, kan man i viss mån ersätta det med att öka arbetsinsatsen.

Men om man varken har en växande befolkning eller en tekniskt avancerad industri?

– Då ser det mörkt ut. Vad ska man då sälja på världsmarknaden?