Svenske Andrés på plats mitt i kaoset

Uppdaterad 2014-04-14 | Publicerad 2014-04-13

Valparaiso står i lågor.

Minst 11 människor har dött i den katastrofala branden.

Hundratals hem är totalförstörda.

– Det är som en krigszon. Bilar har brunnit och människor gråter, säger svensken Andrés Riffo, 19. 

Andrés Riffo, 19, studerar i Valparaiso och befinner sig mitt i räddningsarbetet.

President Michelle Bachelet har deklarerat undantagstillstånd i Valparaiso, 10 000 människor har flytt och minst 11 människor har dött.

– Det här kan vara den värsta branden i Chiles historia, säger hon.

Den gigantiska bilden har skakat om hela Chile. 

Bland de döda finns både män, kvinnor och barn, uppger nyhetsbyrån AP.

500 hem förstörda

Valparaisos borgmästare Jorge Castro uppger att mängder av människor har fått vård för rökskador. Flera läger har satts upp för dem som tvingats fly sina hem samtidigt som delar av staden patrulleras av militär för att förhindra plundringar.

Branden startade i ett medelklassområde på en av Valparaisos 42 kullar och spred sig sedan snabbt till andra delar av staden. Totalt förvandlades sex kvarter till aska när elden hoppade från bergstopp till bergstopp, skriver AP.

Mer än 500 hem har totalförstörts.

– Vindarna gör oss inga tjänster. Evakueringar är vår främsta prioritet, vid sidan av att hålla själva branden under kontroll, säger insatsledaren Guillermo de la Mazza.

Enligt Chiles president Michelle Bachelet har 18 helikoptrar med vattentankar mobiliserats för att hålla branden under kontroll.

”Många vill hjälpa till”

Andrés Riffo, 19, studerar i Valparaiso och befinner sig mitt i räddningsarbetet.

– Det går ganska lugnt till. Försvaret har kontroll. Många ungdomar vill hjälpa till och går upp i bergen samtidigt som människor kommer ner med det de kunnat rädda, säger han.

Hela staden är lamslagen, berättar Andrés Riffo.

– Det är trafikkaos och staden luktar rök. Det flyger små partiklar från branden i luften. Det är en stor förlust för många familjer.