Bokade biljett till ett tåg som inte fanns

Publicerad 2013-06-06

KLEV UPP MITT I NATTEN Kerstin Björkström, 80 år, fick vänta i timmar ute i morgonkylan på tåget som aldrig kom

Kerstin Björkström, 80, var inbjuden på kafferep i Stockholm och skulle ta tåget för första gången på flera år.
Men det gick inget tåg - trots att hon och ett tiotal andra hade köpt biljett.
– Jag klev upp mitt i natten och fick stå två timmar ute i kylan och vänta, säger Kerstin.

Kerstin, som tidigare varit med i tv-programmet Smartare än en femteklassare, skulle ta tåget från Göteborg till Stockholm för att delta i P4 Extras stora kafferep med Lotta Bromé på nationaldagen.
Hon klev upp tidigt på morgonen och var på stationen redan klockan halv sex. Det var flera år sedan hon åkte tåg senast så hon ville vara ute i god tid.
Men på stationen stod inget tåg. Och dörrarna till stationshuset var stängda. Det gick inget tåg 05.45 som det stod på biljetten. Nästa tåg gick först tre timmar senare, fick de reda på genom en konduktör som inte visste något mer.

Vänta i kylan

– Ändå hade jag mejlat till SJ för bara några dagar sedan men ingen nämnde att tåget inte gick i dag. Hade jag varit ensam hade jag trott att det var jag som gjort något galet men nu var vi ju fler, säger Kerstin.
I två timmar fick hon och de andra resenärerna sitta ute i morgonkylan. Och de fick vänta med att gå på toaletten tills tåget gick, efter tre timmar.
– Vad jag tyckte var fruktansvärt var att jag fick väcka upp min släktingar för att köra mig till centralen mitt i natten. Till ingen nytta, säger Kerstin.
SJ vet inte exakt vad det är som har gått snett.

– Vi släpper våra biljetter så tidigt som möjligt men samtidigt är inte trafikplanen satt så långt in i framtiden. Blir det ett banarbete eller är det storhelg kan det bli förändringar. Inget är hugget i sten, säger Anders Edgren på pressjouren.

Sen till kafferepet

Men Kerstin säger att hon bokade sin biljett för mindre än en månad sedan och var i kontakt med SJ senast den här veckan. Om hon reklamerar resan kan hon vänta sig någon form av kompensation, lovar Edgren på SJ.
Tre timmar för sent kom Kerstin i alla fall i väg till Stockholm och med andan i halsen kom hon fram till kafferepet, nästan en timme efter att det börjat.
– Jag känner mig besviken att jag inte fick vara med hela dagen. Men jag hade tur som råkade träffa en trevlig familj på stationen. Tiden gick ändå ganska fort, vi skrattade och pratade, säger Kerstin.

Lotta Bromé, programledare för P4 Extras kafferep, känner med Kerstin, och är besviken på SJ:s miss.

– Det är bedrövligt! Härligt att Kerstin ville komma, men trist att fel biljetter såldes till henne. Hon fick vänta helt i onödan, men slutet gott – hon kom fram! säger Lotta Bromé till Aftonbladet.