SD värst bland skuldsatta politiker

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2012-12-31

Men flest moderater på skuld-topplistan

Var sjätte sverigedemokrat har en eller flera betalningsanmärkningar.

Rekordet innehas av kommunpolitikern Ola Svensson, med 250 betalningsanmärkningar:

– Det är inget jag är speciellt stolt över, säger han.

Aftonbladet har granskat skulder och betalningsanmärkningar hos samtliga 14 136 folkvalda politiker i Sverige. 599 har betalningsanmärkningar, och 277 jagas av kronofogden för skulder.

Sverigedemokraterna ligger i topp i båda grupperna. 17,5 procent av SD-politikerna har betalningsanmärkningar, medan 12,2 procent har kronofogden efter sig. Partisekreteraren Björn Söder tycker inte att det skapar trovärdighetsproblem:

– Det behöver inte vara relevant för att bedöma en persons karaktär. Man måste se till orsakerna. Skuldsättningen kan bero på allt från företagskonkurser och sjukdomar till skilsmässor.

Företaget ligger bakom

För Ola Svensson, partiets Blekinge-ordförande och ledamot i Karlskrona kommunfullmäktige, var det just problemen med det egna åkeriet – i dag nerlagt – som gjorde att pengarna inte räckte till. Han begärde då anstånd med underhållsstödet till sina fem barn och kom efter med betalningen:

– Jag har försökt driva ett företag. Det gick åt skogen, men jag skäms inte för att jag har försökt.

Påverkar detta din trovärdighet?

– Jag har aldrig försökt smyga, utan varit väldigt öppen med detta. Tycker folk att jag inte borde företräda SD får de hemskt gärna tala om det för mig. Jag är inte aspirant på en riksdagsplats, utan är nöjd med att jobba som kommunalpolitiker.

Vad säger du om att fem Sverigedemokrater toppar listan över flest betalningsanmärkningar?

– Är det rena konsumtionsskulder, att man rest och inte betalat för sig, då kan jag anse att det är ganska anmärkningsvärt. Men i mitt fall är det ett företagande som har gått åt skogen.

Moderat skuld störst

På tio-i-topplistan över högst skuld till kronofogden återfinns fem moderater. Moderaten med högsta skulden — 4,6 miljoner — är Bertil G Garnemark, kommunpolitiker i Härryda:

– När det var 500 procents ränta under 1990-talskrisen fick jag gå ifrån fastighet och allt. Jag lever på existensminimum och betalar 50 000 kronor om året till kronofogden.

Påverkar detta din trovärdighet?

– Nej, jag gör rätt för mig nu och har inga betalningsanmärkningar.

Följ ämnen i artikeln