En gripen efter hot mot skola

Publicerad 2013-05-29

Rykte sprids om att någon ska skjuta

Efter ett hot har samtliga skolor och förskolor Norsjö i Västerbotten låsts. Polisen är på plats på Norsjöskolan och har gripit en yngre man i sitt hem, skriver tidningen Norran

Ett rykte ska ha spridit på nätet under helgen om att någon planerar att skjuta på Norsjöskolan.

–  Jag har pratat med några elever och hotet verkar bestå i att någon har via Facebook eller mejl hotat att skjuta i centralkapprummet, den så kallade C-koppen, säger Norrans reporter Lennart Enkvist som är på plats vid Norsjöskolan.

Det är högstadieelever som är på plats i centralkapprummet.

Yngre man gripen

Polisen ser allvarligt på hotet och eleverna har hållits inlåsta under dagen. De tilläts inte lämna sina klassrum under lunchrasten utan fick sin mat i klassrummen, enligt Norsjö kommuns hemsida.

Vid 12-tiden kunde polisen gripa en yngre man.

– Vi har precis för några minuter sedan kunnat avstyra det omedelbara hotet och frihetsberöva en person. Ordningen håller på att återgå till det normala, säger Peder Jonsson, presstalesperson på polisen i Västerbotten.

"Fullt allvar"

Polisen har inlett en förundersökning om olaga hot men vill inte berätta mer om bakgrunden till hotet.

– Vi har tagit det på fullt allvar men jag vill inte gå in på någonting kring vad som ligger bakom, säger Peder Jonsson.

Föräldrar uppmanas av kommunen att inte hämta sina barn. De som kommer till skolan för att hämta kommer dock inte att nekas göra så.

Enligt Norsjö kommuns hemsida är samtliga skolor och förskolor låsta men hotet verkar främst röra Norsjöskolan.

Enligt Norran är få högstadieelever på plats i dag eftersom många är ute och gör operation dagsverke.