WWF: Köp inte thailändsk kyckling

Publicerad 2016-05-30

Vitt kött får rött ljus från Världsnaturfonden, WWF.

Risken är stor att kycklingen på din lunchtallrik är från Thailand.

Där använder industrin för mycket antibiotika i uppfödningen, uppger WWF i sin köttguide.

– De har inte system för att hantera det. Det används i förebyggande och tillväxtbefrämjande syfte, det finns ingen dokumentation eller veterinärkontroll, säger Anna Richert, som varit med att ta fram guiden på WWF, till SVT.

Köp inte kyckling från Thailand, uppmanar nu Världsnaturfonden (WWF). Inom den thailändska kycklinguppfödningen används för mycket antibiotika och i årets upplaga av WWF:s köttguide får därför kött därifrån rött ljus, rapporterar SVT Nyheter.

Import av färsk och fryst kyckling från Asien är i Sverige förbjuden på grund av risken för fågelinfluensa. Det är däremot tillåtet att importera tillagad och beredd kyckling – och under fjolåret såldes över 2 950 ton thailändsk kyckling i Sverige. Nästan allt till storkök i offentlig sektor och till restauranger.

I dag får friska grisar i köttindustrin mer antibiotika än sjuka människor, skriver WWF. Överanvändning av antibiotika leder gör att bakterier blir resistenta och att sjukdomar blir obotliga.

TT-Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln