”Kvinnoregistret är olagligt”

Publicerad 2015-06-25

Datainspektionen riktar hård kritik mot polisen

Polishuset i Flemingsberg.

Södertörnspolisen hade i tio års tid ett hemligt register där man samlade information om över 2 000 misshandlade kvinnor.

I flera fall förekom kränkande uppgifter om kvinnorna.

Nu slår Datainspektionen fast att det är olagligt, rapporterar SR Ekot.

I december avslöjade Sveriges Radio Ekot att polisen vid Södertörns brottsoffergrupp i Stockholm samlat omfattande information om hotade och misshandlade kvinnor – under tio års tid. Nyheten fick stor uppmärksamhet, kritiserades och jämfördes med det så kallade ”romregistret”.

”Eventuellt förståndshandikappad”

Polisens register innehöll också kränkande omdömen, spekulationer och felaktigheter om de utsatta kvinnorna. Om en kvinna stod det ”eventuellt förståndshandikappad”, en annan avfärdades med ”en liten flicka med problem, inget för oss”.

Kort efter avslöjandet stängde Stockholmspolisen ner registret och anmälde sig själva. Christian Agdur, polismästare i Södertörn, uppgav dock att syftet med registret var att skydda kvinnorna.

– Vi ville veta vilka hot som finns och vilka åtgärder vi kan vidta för att de inte blir uppsatta för upprepade brott, sa han då.

”Har varit olagligt från början”

Nu riktar Datainspektionen mycket allvarlig kritik mot polisen.

– Vi har kommit fram till att registret är olagligt, det har varit olagligt från början, säger Kristina Svahn Starrsjö, generaldirektör på inspektionen, till SR Ekot.

Datainspektionen slår fast att databasen måste sluta användas omedelbart, men menar att den inte behöver förstöras eftersom registret kan komma att utgöra bevis mot inblandade poliser och användas vid prövningar om skadestånd till de drabbade kvinnorna.

Eva Lindeblad, chef för polisens rättsenhet, välkomnar kritiken.

– Vi instämmer i den och tycker att det är helt oacceptabelt hur det här har hanterats tidigare inom polisen. Man påtalar ju brister som har förelegat ända sedan tio år tillbaka i princip. Det är ju mycket allvarligt, säger hon till Ekot.