Stormen Gorm drog in över Sverige med orkanvindar

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2015-11-29

Stormen Gorm slog till mot Sverige – med orkanvindar.

Södra Sverige präglades av kaos: Närmare 50 000 hushåll utan ström och människor varnades för att ge sig ut på vägarna.

Nu är det värsta över men på många håll blockerar nedfallna träd vägarna. Flera tält som ska användas av flyktingar förstördes också i stormen.

Stormen Gorm slog till med full kraft i Sverige under söndagskvällen.

Allra värst drabbades Skåne, Halland, Blekinge och Kalmar län. Enligt prognosen fanns risk för stormbyar och vindstyrkor kring 30 meter per sekund – senare uppmättes orkanvindar som översteg 33 meter per sekund i byarna i Helsingborg, enligt SMHI och Sjöfartsverket.

”Bäst hålla sig inne”

Under lördagskvällen gick SMHI ut med en klass 2-varning för dessa områden. Under söndagsförmiddagen höjdes varningsklassen även för Kronobergs län och Gotland till klass 2 för stormbyar. SMHI varnade också för mycket hårda vindbyar i Jönköpings län.

Vid 20.45 i går stängde Öresundsbron helt på grund av de kraftiga vindarna. Efter midnatt öppnade bron. Vindkänsliga fordon rekommenderades att inte köra över. Vid 9-tiden på måndagen kunde trafiken pågå som normalt.

– Inga vägar stängs av i förväg, de besluten fattas allt eftersom behoven uppstår, sa Katarina Wolffram på Trafikverket.

De hårda vindarna innebar inställda tåg och färjor. Sent på söndagen ställdes all tågtrafik i södra Sverige in och Trafikverket rådde allmänheten i södra Sverige att inte ge sig ut på bilvägarna.

Strandade på tåg

Många passagerare satt fast på sina tåg i flera timmar. En av dem var Julia Rosén, 23, som reste från Stockholm mot Lund där beräknad ankomsttid var 22.30.

Vid 01.30 satt de fast vid Hässleholms station och hade då fått höra att de eventuellt skulle kunna fortsätta resan inom kort.

– Till och från har det varit stor frustration på tåget. Men nu, vid halv ett på natten tror jag de flesta har börjat acceptera situationen. Vi har fått kontinuerliga uppdateringar från tågvärdarna – men det har inte varit särskilt informativt. Den enda informationen har varit att de inte har någon information, säger hon.

Vid 09-tiden var närmare 35 000 hushåll i södra Sverige strömlösa. De flesta berörda är Eons kunder där cirka 30 000 är drabbade av strömavbrott. Eon säger att många kan bli utan ström i två, tre dagar.

Flyktingtält förstörda

En kort tid efter klockan 02 meddelade SMHI att det värsta var över i västra och södra Sverige. Under tidig måndagsmorgon rörde sig Gorm österut. Klass 1-varning för gäller nu runt Öland och Gotland, samt för kuling i södra, sydöstra och mellersta Östersjön. Färjor till och från Gotland har fått senareläggas och även ställas in.

För Kattegatt och Öresund gäller klass 2-varning för mycket högt vattenstånd.

Stormen gick hårt åt de tält för flyktingar som håller på att sättas upp på Revingehed i Skåne av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), skriver TT. Därmed kommer det att dröja ännu längre innan flyktingar kan flytta in där.

Tågtrafik

Tågen är inställda på följande sträckor enligt Skånetrafiken:

Hässleholm - Åstorp, inställt till efter kl 18.

Hässleholm - Karlskrona, inställt till efter kl 12.

Utgå från att ingen ersättningstrafik sätts in.

Malmö - Ystad - Simrishamn, inställt till efter kl 10.

Helsingborg - Teckomatorp - Malmö, inställt till efter kl 12.

Kävlinge - Teckomatorp - Helsingborg, trafiken beräknas återupptas måndag 12.00

– Banorna ska hinnas besiktas, man vill vara säker på att inga tåg släpps på som sedan blir stående, säger

Katarina Wolffram.

Buss ersätter delvis inställda tåg på nämnda tågsträckor under måndag morgon och förmiddag.

Förseningar kan uppstå som en följd av stormen och stopp i tågtrafiken.

Skånetrafikens resegaranti gäller ej mellan söndag kl 20:30 till måndag kl 12.00.

Broar

 Öresundsbron stängdes av under söndagskvällen men öppnade vid midnatt. Vindkänsliga fordon rekommenderas inte att köra över bron. Hastighet max 70 km/h.

Färjetrafik

Destination Gotland ställer in turer:

Turen från Nynäshamn söndag kväll.

Turen från Visby måndag morgon.

Turen från Oskarshamn på söndag kväll skjuts fram till måndag morgon 09.00.

Flygtrafik

 Det finns inga planerade stopp i flyget, trots hårda vindar.

Toppmatchen inställd

Gorm ställde inte bara till det för trafiken. I Danmark ställdes söndagens toppmatch i danska superligan mellan Midtjýlland och FC Köpenhamn in, rapporterar TT.

– Eftersom vi som arrangörsklubb inte kan garantera spelarnas och publikens säkerhet har vi ingen annan möjlighet än att ställa in matchen, sade Midtjyllands ordförande Rasmus Ankersen till klubbens hemsida.

”Kan föra med sig föremål”

SMHI uppmanar allmänheten att hålla sig uppdaterade på deras hemsida där de kontinuerligt lägger ut aktuella varningar. Sofia Söderberg, meteorolog, säger också att att man inte ska ge sig ut i onödan. Om man måste så bör man ta det lugnt och vara uppmärksam.

– Vinden kan vara såpass hård att den kan föra med sig föremål, sa hon under söndagskvällen.

I samband med stormen har det också kommit kraftig nederbörd.

– Det ser ut att bli mestadels regn, men det kan också handla om blötsnö på sina håll, sa Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Samtidigt som stormen Gorm härjar så utfärdade SMHI en särskild varning för halka i Dalarna, Gävleborgs län inland och Västernorrland. Den varningen gäller fram till i måndag kväll.

Så blir ruskvädret där du bor

SÖNDAG

Götaland

Ett lågtryck drar in på morgonen. Sydsvenska höglandet kan få blötsnö. Skurar frampå dagen, främst på västkusten. Spricker upp på kvällen innan ett nytt lågtryck drar in under natten. Blåsigt och risk för stormbyar i Skåne, Halland och västra Kronoberg.

Svealand

Regnområdet når också hit. Västra Dalarna får blötsnö och Dalafjällen snö. Molntäcket luckras upp under eftermiddag/kväll. Blötsnö i övriga Svealand natten mellan söndag och måndag. Norra delen kan få minusgrader.

Mellersta Norrland

Lågtryck dominerar och i de västra delarna kan Jämtlands- och Härjedalsfjällen få snö och minusgrader. Temperaturen stiger ut mot kusten som får räkna med regn eller snöblandat regn.

Norra Norrland

Hit når lågtrycket senare och i de västliga delarna blir det snö liksom i stora delar av inlandet. Minusgrader. I kustområdena faller snöblandat regn och det blir fortsatt blåsigt.

MÅNDAG

Götaland

Till stor del blåsigt. Men bakom lågtrycket kommer varmare luft in som kan göra att det spricker upp och blir klart eller halvklart. Lokala skurar och 3–6 grader varmt dagtid.

Svealand

Nederbörd i östra delarna, i Uppland och Stockholmstrakten, mest regn men lokalt kan snö falla. I Värmland klarnar det upp tidigt på dagen, ett vädertecken som sedan gradvis rör sig österut.

Mellersta Norrland

Varierad molnighet och snö, främst i Jämtlands- och Härjedalsfjällen. I övrigt uppehåll. Och nu har minusgraderna tagit över, det kan bli nedåt 10 minus.

Norra Norrland

Nederbördsområdet ligger kvar, men i de nordligaste delarna spricker det upp under kvällen. Kring minus 10 i inlandet, närmare nollan ut mot kustområdena.

TISDAG

Götaland

Ganska klart. Solchanser mitt på dagen. Mellan 2 och 6 grader plus. Blåsigt på sina håll.

Svealand

Klart under natten mellan måndag och tisdag. Minusgrader i hela Svealand under natten, kallt i Dalafjällen som kan få minus 10. Dagtid kring noll i övriga Svealand.

Mellersta Norrland

Mulet överlag men fortfarande relativt milt. Kring noll grader utom i fjälltrakterna där det blir kallare och mer snö.

Norra Norrland

Varierad molnighet, mest uppehåll men byar av snö. Det blir en kall dag med minus 10 i inlandet.

ONSDAG

Götaland

Nytt lågtryck med regn och snöblandat - i en del områden - drar in från sydväst och rör sig sedan österut. Blåsigt på sina håll.

Svealand

Drabbas också av det nederbördsområde som kommer in från sydväst. Får räkna med regn och snöblandat.

Mellersta Norrland

Ett nytt nederbördsområde drar förbi natten mot torsdag och för med sig snö.

Norra Norrland

Varierad molnighet men också ganska klart mellan nederbördsområdena. Mot kvällen mulnar det på nytt på.

TORSDAG

Götaland

Molnigt. Regn i större delen av Götaland, på sina håll i form av skurar. Inslag av blötsnö.

Svealand

Molnigt och regnigt. Lite varmare igen. Nederbörd mest i form av regn, men lokalt i form av blötsnö eller snö.

Mellersta Norrland

Mulnar på och leder till snö i fjällområdena och snöblandat eller regn närmare kustområdena.

Norra Norrland

Mera snö i fjälltrakterna och i inlandet, mest snöblandat i kustområdena.

Källa: SMHI