Svenska Ellen i Jerusalem: ”Otroligt spänt läge”

Publicerad 2015-10-14

Det dödliga våldet i Jerusalem fortsätter.

Under onsdagen inträffade ytterligare två knivattacker – och nu spärras delar av staden av.

– Det känns som att det ligger något i luften. Folk är väldigt rädda, man ser det i deras ögon, säger studenten och frilansjournalisten Ellen Skärstrand.

Följ ämnen
Israel

36 personer har mist livet till följd av det eskalerande våldet i Israel de senaste två veckorna.

Under onsdagen inträffade ytterligare två knivattacker med dödlig utgång. På förmiddagen sköts en man till döds efter att ha attackerat en väktare i Gamla staden i Jerusalem.

Senare på dagen knivhöggs en 70-årig kvinna på en busshållplats i de centrala delarna av staden. Knivmannen försökte sedan ta sig in på en buss, men sköts ned av polis innan han hann ombord.

”Barn är hemma från skolan”

Svenska frilansjournalisten Ellen Skärstrand åkte ner till Jerusalem för två veckor sedan för att studera. Hon har varit där tidigare och märker att något har förändrats.

– Det känns verkligen speciellt nu. Det känns som att det ligger något i luften. Det är mycket ryktesspridning och hets på sociala medier. Folk är väldigt rädda, man ser det i deras ögon, säger hon.

Hon fortsätter:

– Flera stannar hemma och låter sina barn vara hemma från skolan. Många undviker att ta bussen.

Under onsdagen upprättade israelisk polis flera avspärrningar, och enligt AFP patrullerar hundratals israeliska soldater gatorna vid östra Jerusalem.

– De håller på att sätta upp checkpoints på flera ställen, där de kontrollerar människor som tar sig in och ut, säger Ellen Skärstrand.

Fruktar tredje intifada

Många fruktar nu att våldsupptrappningen ska leda till en tredje intifada. Men läget är annorlunda nu än vid de två tidigare – 1987 och 2000 – säger Per Jönsson vid Utrikespolitiska institutet till TT. Tidigare har våldet från den palestinska sidan inte varit så spontant, utan organiserats av de stora palestinska organisationerna.

– Det här är något helt nytt. De israeliska palestinierna i Jerusalem brukar vara fredliga. Jag tror inte alls att den palestinska ledningen har någon kontroll över detta, säger han.

”Undviker bussar”

Ellen Skärstrand har inga planer på att åka hem till Sverige, trots våldsupptrappningen.

– Men man får inte tänka att man är odödlig. Det gäller att hålla sig uppdaterad och undvika vissa platser, jag försöker att hålla mig borta från bussar och busshållplatser, säger hon.