Han misstänks för terrordådet mot svenskar i Bryssel

Publicerad 2023-10-17

45-årige ”Abdesalam L” pekas ut som terrorskytten i Bryssel – i sociala medier svär han trohet till IS och säger att han mördat svenskar efter dådet.

Enligt belgiska medier hade mannen radikaliserats och är tidigare misstänkt för terrorbrott i Tunisien.

Drygt 12 timmar efter morden sköts den misstänkte till döds vid ett kafé i området Schaerbeek.

– Mannen har tidvis vistats i Sverige, säger statsminister Ulf Kristersson på en presskonferens.

Två svenskar sköts ihjäl och en tredje person skadades i terrordådet i Bryssel på måndagskvällen, uppger belgiska myndigheter.

Den misstänkte gärningsmannen identifieras i belgiska medier som ”Abdesalem L”. I sociala medier använde han även namnet ”Slayem S”. Han är 45 år och hemmahörande

i Bryssel-kommunen SchaerbeekSchaerbeek var föremål för flera polistillslag efter terrordåden i Bryssel 2016.. Enligt tidningen HLN är mannen tunisier, sökte asyl i november 2019 och fick avslag ett knappt år senare.

Det bekräftades tidigt på tisdagsmorgonen av Belgiens premiärminister Alexander De Croo:

– Den misstänkte har tunisiskt ursprung och vistades i vårt land illegalt, sa han på en livesänd presskonferens.

Under tisdagsmorgonen rapporterar belgiska medier att en man har skjutit på ett kafé i stadsdelen Schaerbeek. Strax före 09-tiden var det oklart om det var skytten men flera belgiska medier uppger att polisen tror att jakten är över.

Vid 10-tiden bekräftar belgiska åklagarmyndigheten att den misstänkte skjutits till döds.

Tidningen Sudinfo skriver att den misstänte Abdesalam L mannen är känd av underrättelsetjänsten och hade radikaliserats. Belgiska RTBF uppger dessutom att han tidigare stått inför rätta i Tunisien för terrorbrott.

Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne sa på presskonferensen att polisen redan 2016 fick underrättelser från ett annat land om att mannen ”hade en radikaliserad profil”.

Uppgifterna undersöktes, men kunde inte bekräftas, uppgav ministern enligt HLN.

Skjuter och jagar

På filmer från måndagskvällens terrordåd syns hur gärningsmannen bär orange reflexjacka, vit hjälm och skjuter med ett automatvapen i en korsning. Han jagar sedan in flera personer i en byggnad och fortsätter skjuta. På en annan film hörs han ropa ”Allahu Akbar” när han kör iväg på en moped.

Den misstänkte mannen publicerade kort efter dådet en video på Facebook, enligt flera belgiska medier. Där bär han en likadan orange jacka och ser ut att gå på gatan medan en helikopter hörs hovra i luften i närheten.

Svär trohet till IS

Han säger att han är en krigare för terrorsekten IS och fortsätter:

– Vi lever för religion. Vi dör för vår religion. Er bror Abdulsalam hämnas för muslimer och nu har jag

dödat tre svenskarBelgiska myndigheter har bekräftat att två svenska medborgare är döda och en tredje person skadad efter terrordådet.. Jag kommer att möta Gud och profeten med glädje.

På Facebook-sidan delade mannen kort dessförinnan en video på vad som förefaller vara en annan person. Denne talar med annorlunda arabisk dialekt, bär en tröja från fotbollslaget Ajax och gömmer sitt ansikte under en sjal.

– Det här är ett meddelande från en soldat, en soldat från Islamska staten, säger mannen i sjalen.

Tungt beväpnad polis i Bryssel.

Motivet: De var svenskar

Facebook-sidan plockades senare ner. Där hade den misstänkte tidigare under dagen publicerat ett inlägg som refererade till mordet i helgen på en sexårig palestinsk pojke i USA i kölvattnet av kriget mellan Israel och Hamas.

Sexton timmar före dådet mot svenskarna i Bryssel publicerade han även en bild med texten ”Stöd muslimerna i Gaza”, enligt HLN.

Belgiska myndigheter har dock gått ut med att det misstänkta motivet inte handlar om Israel/Palestina – utom om mannens ilska mot Sverige efter koranbränningarna.

En poliskälla uppgav för HLN att mannen medvetet valde ut svenska offer i sin attack. Den bilden bekräftades senare av åklagarmyndighetens talesperson Eric van Duyse.

– Den här personen påstår sig vara inspirerad av Islamska staten. Offrens svenska nationalitet framfördes som det troliga motivet, sa han enligt nyhetsbyrån AP.

Premiärminister Alexander De Croo var ännu tydligare under presskonferensen:

– Han gick specifikt på svenska supportrar.

Uppges ha följt polisen i Dalarna

Mannen hade flera svenska interaktioner i sina sociala medier. Tidningen HLN skriver att han på Tiktok följde flera islamistiska sidor, exempelvis ett konto som heter ”Sweden Injustice”. Därifrån delas flera konspirationsteorier om Sverige, bland annat att socialtjänsten kidnappar muslimska barn, skriver HLN.

Enligt TV4 följde den misstänkte gärningsmannen dessutom ”Polisen Dalarna” på sin Facebook-sida.