Folk rasar mot el-pamparnas löner – ministrarna tiger

”Ingen människas arbetsinsats kan vara värd 1,8 miljoner i månaden”

Publicerad 2023-02-15

Nina har inte råd att värma sitt lilla hus, Kjell fick ta ett banklån för att betala strömmen och Carmen tvingades flytta när elräkningen kom.

Samtidigt tjänar statliga Vattenfalls chefer miljoner. Kommentarsfälten på nätet fylls av rasande människor.

Men de ansvariga ministrarna vill inte svara på 200 sekunders frågor om el-direktörernas svindlande löner.

200 sekunder har flera gånger sökt närings- och energiminister Ebba Busch (KD) för att få svar på frågor om varför statliga Vattenfalls vd Anna Borg tjänar 21 miljoner kronor om året och varför andra chefer och anställda i företaget fick dela på 531 miljoner i bonusar samtidigt som elpriserna rusade 2021.

Busch, som sitter i Vattenfalls styrgrupp, har inte tid att svara på våra frågor. Hennes pressekreterare hänvisar alla frågor som gäller statligt ägda bolag och ägarstyrning till finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Finansministern låter sin statssekreterare Lars Hjälmered svara. Han vill inte kommentera de enskilda fallen:

”Men det är uppenbart att bristerna i elförsörjningen slår hårt mot många just nu. Dålig politik från förra regeringen, i kombination med omvärldsläget, har försatt oss i det här svåra och sårbara läget”.

Elisabeth Svantesson låter sin pressekreterare svara – han hänvisar till den förra regeringen när vi ställer frågor om elpriserna.

”Inte Kristerssons ansvarsområde”

Om lönen till Vattenfalls vd Anna Borg svarar Hjälmered att det är företagets styrelse som är ansvarig inom bolagsstämmans riktlinjer. Om de höga nivåerna svarar han:

”För att kunna attrahera kompetenta personer måste ersättningen vara konkurrenskraftig. Det är upp till varje styrelse att säkerställa att ersättningarna är konkurrenskraftiga, men inte marknadsledande”.

Statminister Ulf Kristersson (M) vill inte heller ge några kommentarer. Hans pressperson avböjer med motiveringen att ersättningarna till Vattenfalls chefer inte är statsministerns ansvarsområde.

Frågorna ministrarna inte vill svara på

  • 51-åriga Carmen har tvingats flytta från sitt hem på grund av de höga elpriserna. Nu sover hon på en madrass hemma hos sin kompis. Vad vill du säga till henne och andra i samma svåra situation?
  • Vi har konstaterat att Vattenfalls vd varken behöver flytta eller frysa. Hon tjänar 21 miljoner om året. Är det rimligt att en vd på ett statligt bolag tjänar så mycket?
  • Vad motiverar den höga lönen till Vattenfalls vd?
  • Hade Vattenfall gått sämre om hon hade fått till exempel en tredjedel av lönen?
  • Är det här något som du kommer att se över?
”Höga elräkningar gör svenskar hemlösa medan elbolagschefen tjänar 1,8 miljoner kronor i lön varje månad! Det här är bara galenskap.”

”Det är f-n inte klokt”

På nätet uttrycker många sin avsky över att det statsägda elbolagets direktörer bli rikare för varje dag, samtidigt som vanliga människor kämpar med att betala sina elräkningar:

”Systematisk plundring av Sverige.”

”Ingen människas arbetsinsats kan vara värd 1,8 miljoner i månaden!! Det är f-n inte klokt!!”

”Höga elräkningar gör svenskar hemlösa medan elbolagschefen tjänar 1,8 miljoner kronor i lön varje månad! Det här är bara galenskap.”

”Makalöst. Som exempel tar det en förskollärare ca 36 månader att skrapa ihop samma summa i nettolön som denna kvinna tjänar på en fjuttig månad.”

”Etik och moral saknas! Makt och pengar korrumperar! Topparna inom näringslivet är en klubb för inbördes beundran!”

Finns galghumor

Bland kommentarerna är det även en del som tycker att Vattenfalls chefer är väl värda sina höga löner:

”Varför gnäller ni på dom som tjänar så bra? Alla har samma möjligheter om dom vill. Men man väljer olika roller i livet, så gnäll inte.”

En viss galghumor finns också bland kommentarerna:

”Hur kan man tjäna så mycket i månaden?? Vad gör hon? Går ju inte ens att komma fram till Vattenfall när man ringer.”

”Borde väl räcka med en applåd för väl utfört arbete så som de inom vården fick under pandemin”.

 

Vattenfalls vd Anna Borg.

200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!