Sjösätter särskild granskning efter Botkyrkaskandalen

Publicerad 2023-02-22

ABF:s fritidsgårdar i Botkyrka stängdes efter avslöjandena om att gängkriminella vistats i lokalerna.

Nu tillsätter regeringen en särskild granskning.

– Det är helt galet. Jag blev rent utsagt förbannad, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till Aftonbladet.

ABF:s fritidsgårdar i Botkyrka skulle vara en trygg plats för kommunens ungdomar, men i stället förekom öppen drogförsäljning, skyddsvästar och knivar i den kommunalt stödda verksamheten.

Poliskällor har tidigare uppgett för Aftonbladet att flera av de anställda har kopplingar till kriminalitet – och uttryckt lättnad över att fritidsgårdarna nu stängts.

Samtidigt har bidrag som ABF Botkyrka/Salem beviljats använts på ett felktigt sätt och för felaktiga inköp, enligt kommunens egen utredning.

Under onsdagseftermiddagen mötte utbildningsminister Mats Persson ABF:s ledning för att meddela om regeringens beslut att tillsätta en särskild granskning av studieförbunden.

– Jag berättade att vi kräver att studieförbund säkerställer att man lever upp till demokratiska värden som finns i Sverige och att man säkerställer att det inte finns någon religiös extremism som islamism eller annan typ av verksamhet som är dålig för barn, säger han.

Utbildningsminister Mats Persson (L).

”Helt galet”

Hur reagerade du efter avslöjandet om att gängkriminella som vistats i fritidsgårdarnas lokaler?

– Jag blev förbannad. Jag är själv förälder och vet hur viktigt det är att barn känner sig trygga i fritidsverksamheten utan att känna att man blir hotad eller att man befinner sig i en gängkriminell miljö. Det är helt galet.

ABF:s förbundssekreterare  Annica Dahl publicerade under måndagen en debattartikel i Altinget där hon hävdade att ”medierapporteringen om Botkyrka inte varit rättvisande” och att hon hoppades att mötet med Persson skulle bli ”ett seriöst samtal där man inte försökte plocka politiska poäng utifrån lösa rykten”.

”Förstår inte allvaret”

Mats Persson har tagit del av det öppna brevet.

– Jag beklagar det. Jag är rädd för att det vittnar om att de inte förstått allvaret i den här frågan. Det här handlar om att vi som föräldrar ska vara trygga med att lämna våra barn på fritidsgårdar och att alla skattebetalare ska veta att pengarna inte går till gäng eller extremistiska verksamhet. Jag är väldigt förvånad över det påståendet, säger han.

– Jag förutsätter att de tar problemen på allra största allvar, vidtar åtgärder och ser till att det här inte sker på andra ställen i Sverige.

ABF:s förbundssekreterare Annica Dahl skriver i ett mejl till Aftonbladet:

”ABF:s ledning har idag träffat utbildningsminister Mats Persson kring frågan om ABF i Botkyrka. Vi har informerat om att situationen hanterades för ett år sedan. Mats Persson har vidare fått all dokumentation och alla underlag som ligger till grund för ABF:s artikel och ställningstagandet i ärendet. Vi har i mötet redogjort för de farhågor han lyfter i Aftonbladets artikel”: skriver hon och fortsätter:

”Ministern ställde inte några följdfrågor efter att ha tagit del av ABF:s redogörelse kring påstådd gängkriminalitet. Samtliga handlingar i ärendet finns publicerade på abf.se/botkyrka och de finns också i utbildningsministerns diarium. Angående det regeringsuppdrag Mats Persson hänvisar till gäller det ett beslut som kom redan i december, och handlar om att göra en redovisning av demokratisyftet. Uppdraget gäller alla studieförbund. Regeringsbeslutet Mats Persson nu hänvisar till går ut på att ge längre tid för uppdraget. Det är därför förvånansvärt att det av ministern framställs som om uppdraget är nytt och att enbart ABF ska granskas. Givet detta tar ABF demokratifrågan på största allvar. ABF jobbar med full kraft varje dag för den demokratiska värdegrunden i all vår verksamhet”.