Cordoba-skolans ägare: ”Måste vara mig Säpo pekar ut?”

Aftonbladets granskning visar: Lärare som vill upprätta kalifat och förbjuda musik

Publicerad 2023-12-01

Ulla Parkkinen befinner sig för närvande i Finland. Hon växte upp i Karelen. ”Jag blev muslim vid 14 års ålder”, säger hon.

Hon har prisats som ”Årets kvinnliga företagare” och i decennier hyllats för sina insatser för barn i förorten.

Nu ska vd:n Ulla Parkkinens livsverk, muslimska Cordoba-skolan stängas – elevernas riskerar att radikaliseras, enligt Säpo.

– Det känns som ett slag i magen. Vi har i så många år räddat så många barn från extremism, säger Ulla Parkkinen.

Cordoba-skolan har funnits sedan 2008 och har över 500 elever, som eftet jullovet kan stå utan skola.

I onsdags fick Alm Education, som driver Cordobaskolan i Kista, tillståndet indraget. Stockholms stad drog samma dag igång en granskning av koncernens två förskolor i bolaget Mångården.

För Ulla Parkkinen, grundare och vd, var det en chock efter att ha drivit verksamhet för barn och elever i 26 år.

– Att nu bli anklagad och stämplad som en skola som bidrar till våldsbejakande islamism och radikalisering. Det är hårda ord. Det känns väldigt tufft.

I Säpos yttrande till Skolinspektionen finns inga uppgifter om vilka personer som bedöms ha kopplingar till extremism, inte heller vilka organisationer det handlar om.

Åkte till Syrien: ”Ingen kontakt på 19 år”

Aftonbladet har tagit del av Säpos yttrande bakom beslutet. Där står kortfattat att personer i styrelserna för koncernens bolag har ”stått i kontakt med våldsbejakande islamister och en av dem har tidigare verkat för en islamistisk terroristorganisation utomlands”. Skolledningen har inte fått veta något mer, inga namn.

Ulla Parkkinen tror sig nu veta vem den terrorkopplade personen kan vara.

– Vi börjar misstänka att det måste vara en person som åkte till Syrien för humanitärt arbete. Det kanske är Säpos bedömning att det är en terrorstämplad organisation. Jag vet ingenting om sånt, det är internationell politik, jag sysslar med skola, säger hon.

Mannen satt i styrelsen för en ekonomisk förening som ägde förskolorna 1997 och misstänkt haft samröre med Nusrafronten i Syrien. Ulla Parkkinen säger sig inte ha haft kontakt med honom i skolfrågor sedan föreningen blev inaktiv 2004.

– Jag har ju sett och hälsat på honom i förbifarten. Det kanske kan tolkas som att ha haft kontakt? säger hon.

När det gäller personerna som pekas ut i styrelserna har hon ingen aning om vilka Säpo syftar på.

– Det måste ju vara jag? Vem ska det annars vara? Jag har varit med från 1997. Men jag vet ju inte. Hade vi vetat hade vi ju avlägsnat dem från verksamheten omgående.

– Jag vet vilka mina medarbetare är och vilka värderingar de står för. Om det är oss Säpo syftar på så kanske de har gjort en felbedömning. De kanske borde fråga oss, eller förhöra oss?

Stiftelsen Fryshuset kan nu ta över skolan, som i så fall inte kommer fortsätta ha en muslimsk profil.

Lärare vill upprätta kalifat

Nyligen byttes flera personer i styrelserna ut, bland annat en kvinna som suttit som ledamot i många år. Men det handlade om att personen ville ta en paus från styrelsearbetet, enligt Ulla Parkkinen.

Kan det vara någon av de andra ägarna ni misstänker kan ha dessa kopplingar?

– Absolut inte. Vi har jobbat för demokrati och barns rättigheter till en likvärdig utbildning. Vi har jobbat mot traditionella könsroller så hårt, i alla dessa år.

– Det är bara att gå och fråga folket i Järva, i hela Sverige. Alla som känner oss. Ingen kan tro på det här.

Aftonbladets granskning visar att det finns lärare på skolan som tidigare uttryckt radikalt religiösa åsikter, till exempel om att det är fel att spela instrument på musiklektioner.

En annan anställd är aktiv i den fundamentalistiska rörelsen Hizb ut-Tahrirs svenska gren, som vill återupprätta ett kalifat, enligt dem själva dock med fredliga medel. Expo menar att rörelsen internationellt har gett uttryck för antisemitism och har haft samröre med terrorister.

”Kollektivt trauma” för eleverna

Enligt Ulla Parkkinen är det omöjligt för henne som arbetsgivare att kontrollera vad en sökande har för religiös övertygelse eller åsikter.

– Jag vill inte kommentera enskilda medarbetare mer än att vi som arbetsgivare är fokuserade på deras prestation under arbetstid. Inte vad de har för åsikter, vilka föreningar de är medlemmar i eller hur de nyttjar sin yttrandefrihet.

– Vi verkar i ett av Sveriges mest ekonomiskt utsatta områden, där gängkriminalitet finns starkt, där IS-återvändare har funnits bland befolkningen. Varken vi eller någon kommunal skola eller förskola kan svära sig fria från att inte ha någon anställd med tvivelaktig bakgrund.

Ulla Parkkinen beskriver hur eleverna på Cordoba-skolan genomgår ”ett kollektivt trauma” efter beskedet. Flera av dem har tidigare gått på någon av de andra 18 skolorna med islamisk profil som stängts av myndigheterna de senaste fyra åren.

Många tolkar det som en del i ett större förtryck av muslimer och människor i utsatta områden, tror hon. Stängningsbeslutet riskerar att spä på oron för att rättsväsendet och demokratin urholkas.

– Jag hör ju eleverna berätta, de vill inte ha oss här, de vill inte ens låta mig gå kvar i skolan. Varför gör de inte likadant för andra? De stänger ju inte andra barns skolor?

Natalia Kazmierska