Svalt intresse för evakueringsboenden

Alice Nordevik/TT

Uppdaterad 2020-04-27 | Publicerad 2020-04-26

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm. Bara 20 personer har visat intresse för de evakueringsboenden som staden erbjuder. Arkivbild.

Över 100 personer som tillhör riskgrupper kan få flytta in i evakueringsboenden i Stockholm för att isolera sig från coronaviruset. Men än så länge har bara fem skrivit kontrakt.

– Just nu är efterfrågan betydligt lägre än utbudet, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Stadsdelsområdena Rinkeby–Kista och Spånga–Tensta har en högre andel av befolkningen som har konstaterats smittade med viruset än övriga kommunen, enligt Stockholms stad. En möjlig förklaring uppges vara trångboddhet.

Den 15 april meddelade därför Stockholms stad att man beslutat om att införa möjlighet till evakueringsboende i de utsatta stadsdelarna.

– Bor du trångbott och tillhör en riskgrupp så har du möjlighet att kunna ansöka om evakueringsboende. Då kan du flytta till en lägenhet under den här perioden när smittspridningen äger rum, säger Anna König Jerlmyr.

Isolering inte attraktivt

För att ha rätt till evakueringsboende ska man vara över 70 eller tillhöra en annan riskgrupp, vara trångbodd, inte uppvisa symptom på covid-19 samt inte vara berättigad till någon annan form av stöd eller insats.

Kommunen har kapacitet att erbjuda över 100 personer evakueringsboenden – hittills har bara tjugo personer visat intresse och fem flyttat in.

De som bor i evakueringsboenden kommer att behöva vara isolerade. Kommunen kan hjälpa till med matinköp, men de boende får inte ta emot besök eller träffa anhöriga – vilket kan ha bidragit till det låga intresset, enligt finansborgarrådet.

– Det kan göra att många avstår eftersom de fortsatt vill leva med sina anhöriga.

"Kan inte tvinga någon"

TT: Kan det vara så att ni inte har informerat tillräckligt om möjligheten?

– Vi har informerat brett i olika kanaler: moskéer, föreningar och samfund. Det har också funnits artiklar i lokaltidningarna. Vi har förstått att det här erbjudandet inte passar alla, och vi kan inte tvinga någon att flytta utan det måste var frivilligt.

Skulle smittspridningen ta fart i andra områden i Stockholm kan initiativet utökas till att gälla även där.

– Stadsdirektören har fått i uppdrag att kunna fatta beslut om evakueringsbostäder i fler stadsdelar med omedelbar verkan. Får vi uppgiften om att smittspridningen ökar kan vi agera på det direkt, säger König Jerlmyr.