Så firade Malmö in 2020

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkivbild.
Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

NYHETER

Malmös stora nyårsfyrverkeri fick ny plats och flyttades till Nyhamnen.

Väderprognosen var perfekt: molnfri och stjärnklar.

Nattemperaturen stannade strax över nollan.

I år blev det boende speciellt på Dockan och delar av Västra hamnen som hamnade på första parkett när kommunen brände av sitt stora nyårsfyrverkeri vid midnatt.

Allra bäst ser man från Anna Lindhs plats och Hjälmarekajen nära centralstationen, och Krankajen lite längre bort vid Dockan.

Firandet har tidigare skett på piazzan vid Malmö Opera. I år smäller det i Nyhamnen, av hänsyn till boende i innerstan – och för att ge en mäktigare fyrverkeriupplevelse nära vattnet.

Att ta sig ut på piren vid Nyhamnen rekommenderas däremot inte.

Foto: MALMÖ KOMMUN
Bäst ser man fyrverkerierna nära centralstationen, vid Anna Lindhs plats eller på Hjälmarekajen. Även Krankajen lägre bort har god utsikt.

Barnens nyår startar redan klockan 13 och bjuder inte på några större nyheter.

I fjol flyttades barnens nyårsfirande från Magistratsparken till Stortorget, där man firar även i år.

1 av 7 | Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Barnvänligt fyrverkeri

– Vi kopplar ihop det med Vinterspelen och har då ytor på plats som vi behöver till pyssel och annat. Det är även en scen där som vi använder till Vinterspelen, som blir scenplats för föreställningen vi har tillsammans med Teater Trassel, säger Pontus Friberg, projektledare vid fastighets- och gatukontoret.

Att barnen får ha sitt egna nyårsfirande på eftermiddagen är viktigt.

– Det är något vi gjort i flera år. Det är trevligt för barnen då många inte är vakna vid midnatt. Sen är det roligt med ett firande på dagen också, som vi avslutar med ett litet barnvänligt fyrverkeri, säger Pontus Friberg.

Vad menar du med barnvänligt fyrverkeri?

– Det lockar lite mer när det är på Stortorget och såklart att vi har Vinterspelen på samma ställe. Att vi har de ihop lockar folk.

Barnens nyår arrangeras klockan 13–17 på nyårsafton.

Lockar tusentals besökare

Föräldrar och barn som var på plats på Stortorget vid det senaste nyårsfirandet kommer känna igen mycket, då firandet även i år kommer ha ett rymdtema.

– Det är ungefär detsamma. Det är en ny föreställning och sen har vi även ett litet rymddisco, där vi kör disco på torget en stund.

Förra årets nyårsfirande för barnen lockade någonstans mellan 5 000 och 7 000 besökare, vilket var ett lyft från de firanden som kommunen arrangerat i Magistratsparken.

– Det lockar lite mer när det är på Stortorget och såklart att vi har Vinterspelen på samma ställe. Att vi har de ihop lockar folk.

Barnens nyår arrangeras klockan 13–17 på nyårsafton.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE