Publicerad:
Uppdaterad:

Mattias fiskade upp rekordhaj – mitt i natten

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Klockan ett på natten nappade det på Mattias Jonsson, 25, fiskespö. Upp kom en haj på närmre 300 kilo, vilket kan vara ett nytt svenskt rekord.

– Åh herregud, vilket monster!

Natten mellan fredag och lördag var Mattias Jonsson, 25, från Kungsbacka ute och fiskade med sina vänner Magnus och Rickard. De hade åkt ut på Västkusten till något som heter ”10-gradarn" där havsdjupet är på runt 400-500 meter, något han tidigare berättat för Bohuslänningen.

– Vid klockan ett på natten kände jag hur jag fick napp men möttes av bomstopp, det var blytungt och jag tänkte att detta är för stort, säger Mattias Jonsson.

1 av 2 | Foto: Privat.
Håkäringen kan vara den största som någonsin fiskats upp i Sveriges historia.

Jättelikt huvud dök upp

Efter en kvarts kämpande hade Mattias mjölksyra i hela kroppen när han äntligen kände hur det lossnade. Tillsammans med sina vänner drog de in linan och ett jättelikt huvud dök upp i det kolsvarta vattnet.

– Åh herregud, vilket monster, utbrast vi.

Nytt svenskt rekord

På kroken hade Mattias en håkäring, en av Nordens största hajar, som var 335 centimeter lång. Enligt hans uträkningar, som gjordes genom att mäta hajens längd och omkrets, borde den ha vägt mellan 260 och 280 kilo. Vilket skulle kunna vara ett nytt svenskt rekord.

– Det kändes helt fantastiskt när jag förstod att den var så stor. Det är förmodligen den största fisk som någonsin spöfiskats i Sveriges historia. Det blir ju även extra exotiskt att det var en haj.

1 av 3 | Foto: Privat.
Mattias Jonsson, 25, fiskade upp rekordhajen.

Släpptes tillbaka oskadd

Efter att vännerna mätt hajen släppte de tillbaka den i vattnet.

– Hajar har ingen simblåsa vilket innebär att den kan förflytta sig upp från stora djup och sedan simma tillbaka ner helt oskadda. Det gäller att vara varsam vid hanteringen och inte lyfta dem ur vattnet. De har inget skelett och man kan skada organen om man lyfter en så stor fisk, säger Mattias Jonsson.

Nu ska Mattias skicka in en anmälan till organisationen Sportfiskarna som administrerar dessa rekord. Sedan måste ansökan godkännas innan rekordet blir fastslaget.

– Det blir svårt att toppa det här. Men det hade aldrig gått utan Rickard och Magnus, det är absolut ingen enmansshow.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN